Krah "valute" koja je obećavala

Jedna od najvećih menjačnica bitkoina u svetu, platforma za trgovanje Maunt Goks iz Tokija, podnela je danas zahtev za stečaj.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 28.02.2014.

16:54

Default images

Njen direktor Mark Karpel je rekao da je nestalo oko 850.000 bitkoina koji vrede nekoliko stotina miliona dolara.

Karpel je rekao da je zbog slabosti u sistemu njegove kompanije izgubljeno oko 750.000 bitkoina korisnika i oko 100.000 Maunt Goksovih bitkoina, što ukupno vredi 425 miliona dolara.

Problemi Maunt Goksa, koji je ove nedelje prestao da radi, poslednji su u nizu udaraca bitkoinu, virtuelnoj valuti koja je predstavljena kao sredstvo direktnog plaćanja preko interneta.

Za sada nije poznato da li su bitkoini iz Maunt Goksa ukradeni ili su nestali zbog tehnološkog nedostatka, ali u svakom slučaju to ne pomaže bitkoinu, pošto je taj sistem hvaljen zbog kriptografske zaštite od falsifikovanja i krađe.

"Žao mi je zbog problema koje sam naneo ljudima", rekao je Francuz Karpel pred sudom u Tokiju.

Dugovi Maunt Goksa iznose više od 65 miliona dolara, što nadmašuje njegovu imovinu. Nekoliko sati pre podnošenja zahteva za stečaj, japanski miinistar finansija Taro Aso je rekao da je krah bitkoina bio neizbežan.

"Niko ih ne priznaje kao pravu valutu. Očekivao sam takav kolaps", rekao je on.

Japanski finansijski regulatori su bili neodlučni da intervenišu, navodeći da nemaju jurisdikciju nad nečim što nije prava valuta i uputili su na agenciju za zaštitu potrošača, čiji je šef zatražio krajnji oprez pri investiranju u bitkione.

Bitkoin je od stvaranja 2009. postao popularan među fanatičnim ljubiteljima tehnologije, internet libertarijancima i avanturistima među investitorima, pošto ta valuta omogućava neposredne transakcije, plaćanje robe i usluga i razmenu novca bez banaka, kreditnih kartica i drugih i trećih strana. Iz istog razloga su i kriminalci počeli da koriste bitkoine.

Zbog komplikovane tehnologije, teško je ustanoviti koliko ljudi na svetu poseduje bitkoine, a ta valuta je počela da privlači pažnju medija, pošto su i veliki prodavci počeli da primaju bitkoine.

U posao s bitkoinima su se upustili i spekulativni investitori, posle čega je njegova vrednost poslednjih meseci počela znatno da se koleba. U decembru je dostignuta rekordna vrednost - jedan bitkoin je vredeo 1.200 dolara. Posle propasti Maunt Goksa, ali i drugih problema ove godine, bitkoin vredi oko 500 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: