EU se nada sporazumu s Kijevom

EU je spremna da pruži znatnu finansijsku pomoć Ukrajini, ali je preduslov formiranje stabilne vlade, saopštili su evropski komesari za privredu i trgovinu.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 23.02.2014.

15:04

Default images

Kako prenosi agencija Rojters, evropski komesari su uvereni da će sporazum o asocijaciji i slobodnoj trgovini sa tom zemljom biti potpisan.

Komesar EU za ekonomska i finansijska pitanja Oli Ren izjavio je u Sidneju, gde se održava susret ministara finansija i guvernera banaka zemalja Grupe 20, da je Unija spremna da u budućnosti predloži Ukrajini znatan paket finansijske pomoći.

"Treba Ukrajini da damo jasnu i konkretnu perspektivu u Evropi. U najbližoj budućnsosti govorimo o sporazumu o asocijaciji koji predviđa režim slobodne trgovine i značajan paket finansijske pomoći", kazao je Ren.

Prema njegovim rečima, "važno je pružiti evropsku perspektivu ukrajinskom narodu koji je pokazao privrženost evropskim vrednostima".

"Spremni smo da pružimo znatnu finansijsku pomoć Ukrajini čim bude postignuto političko rešenje krize, zasnovano na demokratskim principima i čim se pojavi nova vlada, spremna i odlučno usmerena na sprovođenje institucionalnih i ekonomskih reformi", kao je evropski komesar.

Upitan koliko znatna pomoć EU Ukrajini mogla da bude, Ren je rekao da "EU procenjuje potrebe".

Evropski komesar za trgovinu Karel De Guht rekao je za "Skaj njus" (Sky News) izrazio je uverenje da će Ukrajinci potpisati Sporazum.

"Ne znam kada. Prvo je potrebna za to vlada, koja mora da donese demokratsku odluku i mora biti u stabilnoj situaciji", rekao je De Guht.

Prema njegovim rečima, sporazum o trgovini bio je "na stolu" ali on ne znači da će Ukrajina dobiti punopravno članstvo u Uniji.

"Mi možemo i mislim treba to da uradimo (trgovinski sporazum). To ne znači da će oni postati članica EU. To je nešto sasvim drugo", rekao je De Guht.

Predsednik Vrhovne rade (skupštine) Aleksandar Turčinov, kojem su poslanici poverili ovlašćenja predsednika države, rekao da je stanje privrede "kritično" i da na budžetskom računu "uopšte nema sredstava".

"Imamo ogromne probleme sa penzionim fondom, bankarskim sistemom", rekao je on.

"Zbog toga je neophodno hitno da rukovodioci poslaničkih grupa pristupe formiranju nove skupštinske većine i formiranje vlade", rekao je Turčinov.

Rojters ocenjuje da je ukrajinska kriza počela prošle godine kada se predsednik Viktor Janukovič okrenuo od predloženog trgovinskog sporazuma sa EU zarad bliskijih veza sa Rusijom.

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je 17. decembra prošle godine da je vlada Rusije odlučila da podrži privredu Ukrajine i u ukrajinske hartije od vrednosti uloži deo rezervi iz Fonda nacionalnog blagostanja u ukupnom iznosu od 15 milijardi dolara.

Takođe, Rusija je odlučila da snizi za 30 odsto cenu gasa za Ukrajinu do 268,5 dolara za hiljadu kubnih metara.

Sjedinjene Države izrazile su spremnost da pomognu obnovu posrnule ukrajinske privrede, dok je Rusija saopštila da će sačekati formiranje nove vlade.

"Zaista smo protekle sedmice razmatrali pitanje kupovine ukrajinskih evroobveznica za dve milijarde dolara, ali pošto se politička situacija izuzetno izmenila, treba da shvatimo sa kojom vladom treba da sarađujemo, zbog čega nameravamo da sačekamo da bude formirana nova vlada i vidimo politiku vlade, pa ćemo se u skladu sa tim određivati", rekao je ruski ministar finansija Anton Siluanov u Sidneju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: