Ko će finansijski pomoći Ukrajini

Sjedinjene Države izrazile su spremnost da pomognu obnovu posrnule ukrajinske privrede, dok je Rusija saopštila da će sačekati formiranje nove vlade.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 23.02.2014.

10:16

Default images

SAD i MMF spremni su da finansijski pomognu Ukrajinu, dok će Moskva odluku o izdvajanju nove tranše finansijske pomoći doneti nakon što u Kijevu bude formirana nova vlada, prenele su novinske agencije iz Sidneja gde su se na marginama skupa Grupe 20 sastali ministri finansija dve zemlje.

"Zaista smo protekle sedmice razmatrali pitanje kupovine ukrajinskih evroobveznica za dve milijarde dolara, ali pošto se politička situacija izuzetno izmenila, treba da shvatimo sa kojom vladom treba da sarađujemo, zbog čega nameravamo da sačekamo da bude formirana nova vlada i vidimo politiku vlade, pa ćemo se u skladu sa tim određivati", rekao je ruski ministar finansija Anton Siluanov.

Prema njegovim rečima, godina pred Ukrajinom neće biti jednostavna, jer predstoji plaćanje velikih dugova, uključujući dug Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), preneo je Itar-Tas.

Siluanov je rekao i da Moskva smatra da je u interesu Ukrajine da se "formira vlada, kao prvi korak, odrede organi vlasti, kako bi se nova vlada obratila MMF-u" za kreditnu podršku u zamenu za strukturne reforme.

Sekretar za finansije SAD Džejkob Lu rekao je da je Vašington spreman da zajedno sa drugim zemljama, uključujući i Rusiju, pomogne Ukrajini u sprovođenju reformi radi obnove ekonomske stabilnosti i povratku demokratiji i privrednom rastu, posle tromesečnih devastirajućih protesta koji su zemlju gurnuli u najveću krizu od sticanja nezavisnosti, preneo je Frans pres.

Pozivajući se na izjavu jednog zvaničnika američkog ministarstva finansija, francuska agencija izveštava da su Lu i Siluanov razgovarali o razvoju situacije u Ukrajini i da je američki sekretar istakao potrebnu "stabilnosti i ekonomskih reformi".

Itar-Tas je iz Sidneja preneo i izjavu direktorke MMF-a Kristin Lagard da je Fond spreman da pomogne Ukrajini ukoliko mu se ukrajinsko rukovodstvo obrati.

"Ukrajina je članica MMF-a. Ukoliko se obrati za pomoć, ekonomsku ili finansijsku, spremni smo da je pružimo", rekla je ona, dodajući takođe da MMF-u "treba neko u Ukrajini sa kim je ta pitanja moguće razmatrati".

Lagardova je izrazila nadu da će se situacija u Ukrajini stabilizovati.

"Međutim, svaka diskusija podrazumeva učešće najmanje dva sagovornika a MMF za sada ne zna sa kim u Ukrajini da razgovara", rekla je ona.

AFP u svom izveštaju navodi da strah da se ukrajinska dugovima opterećena privreda suočava sa nelikvidnošću izazvao paniku na tržištu, sa znatnim rastom prinosa od obveznica i pada vrednosti nacionalne valute grivne za desetinu u razmaku od nekoliko nedelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: