S&P oborio rejting Ukrajine na CCC

Američka bonitetna agencija "Standard i Purs" (S&P) snizila je dugoročni kreditni rejting Ukrajine sa "CCC+" na "CCC".

Svet

Izvor: B92

Petak, 21.02.2014.

09:03

Default images

Rejting je oboren uz obrazloženje da je pogoršanje političke krize u zemlji ugrozilo sposobnost vlade da servisira dug i povećalo neizvesnost oko ruske isplate obećane pomoći.

"Ovo sniženje rejtinga je odraz našeg stava da se politička situacija u Ukrajini znatno pogoršala", navodi se u saopštenju agencije, samo dan nakon jučerašnjih najtragičnijih dogadjaja u tromesečnoj ukrajinskoj političkoj krizi, kada je u sukobima stradalo preko 60 demonstranata, preneo je Frans pres.

"Smatramo da je zbog toga uvećana neizvesnost oko nastavka isplate ruske finansijske podrške Ukrajini tokom 2014. godine, čime je vladina sposobnost da servisira dug dovedena u veliku opasnost", dodaje se u saopštenju S&P.

Oštra politička kriza buknula je u Ukrajini potkraj novembra kada je predsednik te zemlje Viktor Janukovič odbio da potpiše u Viljnusu ugovor o pridruživanju sa EU, već se okrenuo tešnjoj saradnji sa Rusijom od koje je dobio kredit vredan 15 milijardi dolara, ali i za trećinu nižu cenu gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: