Oporavak evrozone i dalje krh

Poslovna aktivnost u 18-članoj evrozoni je u februaru ostala snažna, ali je skliznula sa rekordnog nivoa, što je podsetnik da je oporavak evrozone i dalje krhak

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 20.02.2014.

19:10

Default images

Indeks za upravljanje nabavkom (PMI), koji meri poslovnu aktivnost u proizvodnom sektoru i u sferi usluga, pao je u februaru na 52,7 poena sa januarskih 52,9 poena, dok su analitičari očekivali rast na 53 poena, prenosi Frans pres.

Uprkos padu, taj indeks se osmi mesec zaredom zadržao iznad 50 poena, pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija Markit.

Svaki rezultat iznad 50 poena ukazuju na jačanje sektorske aktivnosti, a ispod 50 poena na njeno slabljenje.

"Blagi pad PMI za evrozonu je podsetnik da je oporavak regiona i dalje neujednačen i krhak", izjavio je glavni ekonomista Markita, Kris Vilijamson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: