Zašto su razvodi dobri za privredu?

Broj Amerikanaca koji se razvode raste već tri godine, pa je 2012. godine u Sjedinjenim Državama registrovano čak 2,4 miliona razvoda brakova.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 18.02.2014.

21:04

Default images

Cifra je uznemirujuća kad je reč o društvu i osećanjima, ali, kad je reč o privredi - razvodi zapravo doprinose jačanju ekonomije, pišse "Blumberg" (Bloomberg).

"Zahvaljujući" razvodima, stvaraju se nova domaćinstva, povećava se potražnja za stanovima i kućima, nameštajem, kućnim aparatima, a sve to podstiče privredu. Razvodi, takođe, podstiču više žena da se zaposle.

Stopa razvoda u SAD udvostručila se između 1940. i 1981. godine, a 2009. godine bila je najniža za 40 godina, kaže profesorka Džesamin Šeler sa Univerziteta u Arizoni, citirajući podatke nacionalnih agencija za statistiku.

U istraživanju koje je sprovela 2012, ona je izračunala da je svaki procenat porasta broja nezaposlenih povezan sa smanjenjem stope sklapanja brakova od 1,5 odsto, ali i padom stope razvoda od 1,7 odsto.

Porast broja razvoda prati porast broja novoformiranih domaćinstava. U poslednje četiri godine, u Sjedinjenim Državama je stvoreno skoro 5,3 miliona novih domaćinstava, dok je 2009. godine - kad je bila i najniža stopa razvoda - formirano manje od 400.000 novih domaćinstava.

Glavni ekonomista Nacionalne asocijacije graditelja u Vašingtonu Dejvis Krou primećuje da "razdvajanja i razvodi često rezultiraju dodatnim prohtevima za stanovanjem, odnosno formiranjem dva domaćinstva umesto dotadašnjeg jednog".

To, naravno, pozitivno utiče na građevinarstvo: izgradnja novih kuća povećana je za 67 odsto od 2009. godine, pa je 2013. broj novih kuća dostigao 923.400. Kad je reč o stambenim zgradama, izgradnja se posle recesije utrostručila i u 2013. činila je 33 odsto ukupne stambene izgradnje - u odnosu na 20 odsto 2009. godine.

Trgovac nekretninama Gregori Mac kaže za "Blumberg" da tek razvedeni muškarci najčešće iznajmljuju stanove u predgrađima, da bi živeli blizu dece. Nezaposlenost je u SAD u januaru pala na petogodišnji minimum od 6,6 odsto. Oktobra 2009, iznosila je deset odsto. Cene kuća skočile su 22 odsto u trećem kvartalu prošle godine, u odnosu na prvi kvartal 2012. godine.

Rast prihoda i cena nekretnina daje parovima veću finansijsku sigurnost, pa stručnjaci zaključuju da bi mnogi koji su odlagali razvode mogli da počnu o tome ponovo da razmišljaju.

Parovi koji se razvedu najčešće prodaju zajedničku kuću, podele novac i kupuju nove nekretnine. U vreme recesije, kad su cene nekretnina nezapamćeno pale, za mnoge parove razvod jednostavno nije bio ekonomski održiv, pošto većina živi u kućama koje zajedno otplaćuju, a nije bio dobar trenutak za prodaju.

Posle recesije, stvari su se promenile.

Kad je reč o razvedenim ženama, procene kažu da je njih 67 odsto bilo zaposleno 2011. godine. Istovremeno, radilo je 60 odsto udatih žena i 58 odsto ukupnog broja žena u SAD.

Stopa nezaposlenosti žena u januaru je u SAD pala na 5,9 odsto. U svakom slučaju, u razvodima ekonomski najviše stradaju žene. Po rečima profesora sociologije Nikolasa Volfingera sa Univerziteta u Juti, ukupni prihodi žena posle razvoda padaju čak do 15 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: