Fed: Nezaposlenost mora biti manja

Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) nastaviće da utiče na privredu kako bi se smanjila nezaposlenost, obećala je Jelin.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 15.02.2014.

09:18

Default images

Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) nastaviće da vodi super-labavu kamatnu politiku, produžiće podsticanje privrednog rasta, s akcentom na smanjenje stope nezaposlenosti, obećala je Dženet Jelen, novi šef najmoćnije svetske centralne banke, u govoru pred članovima Predstavničkog doma.

Jelen, koja je početkom ovog meseca preuzela čelnu funkciju u Fedu od Bena Bernankija, koji je osam godina rukovodio tom finansijskom institucijom, javno je obećala ove sedmice u američkom Kongresu da će u svim bitnim segmentima nastaviti da sledi politiku svog prethodnika, uz napomenu da se mora više učiniti za dalju stablizaciju domaćeg tržišta rada.

Referentna kamata Feda, koja je sada minimalnih nula do 0,25 odsto, zadržaće se dugo i nakon što se stopa nezaposlenosti u SAD smanji ispod "kritične granice" od 6,5 odsto, naročito ako istovremeno inflatorna stopa bude niža u odnosu na ciljni dvoprocentni nivo, rekla je Jelen, a prenela agencija Blumberg.

Stopa nezaposlenosti u najvećoj svetskoj privredi je, inače, tokom januara opala na 6,6 odsto sa decembarskih 6,7 procenata, i trenutno je najniža od oktobra 2008. kada je bila na nivou od 6,1 odsto. Broj zaposlenih u SAD, računato prema ukupno raspoloživoj radnoj snazi, minulog meseca je uvećan na 63 odsto sa prethodnih 62,8 procenata, a analitičari navode da je tokom minulih 13 meseci broj lica bez posla smanjen za blizu dva odsto.

Nezaposlenost je, prema najnovijem izvštaju Feda, smanjena od sredine prošle godine za približno jedan odsto i za jedan ipo procenat od početka primene trećeg po redu "kvantitativnog labavljenja", kako se naziva program američke centrobanke za otkup državnih obveznica i hipotekarnih hartija od vrednosti.

Eksperti Feda, čije mišljenje navodi Blumberg, smatraju da je proces stabilizacije američkog tržišta rada još u toku, jer je broj ljudi koji traže zaposlenje suštinski i dalje iznad granice koju stručnjaci smatraju optimalnom, a to je nivo od četiri do četiri i po odsto.

Nezaposlenost u SAD je sada osetno manja nego u zoni evra, gde premašuje u proseku 11 odsto, ali je veća u odnosu na Japan i još neke članice grupe osam najrazvijenijih zemalja sveta, uključujući i Rusiju, gde broj lica bez posla obuhvata oko 5,5 procenata raspoložive radne snage.

Jelen je, predstavljajući u Kongresu buduću politiku podsticaja, rekla da će Komitet za otvoreno tržište Fed verovatno predložiti, u slučaju da novi statistički pokazatelji o stanju zdravlja američke privrede budu pozitivni, novo smanjenje "kvantitativnog labavljenja".

Prethodno je nivo mesečnog otkupa hipotekarnih hartija i državnih obvezanica, posredstvom Fedovog programa "kvantitativnog labavljenja", smanjen u decembru prošle i januaru ove godine za ukupno 20 milijarid dolara, na 65 milijardi.

Novi čelnik Feda je izrazila umereni optimizam povodom izgleda za privredni rast SAD u ovoj godini, a većina analitičara smatra da će se skok ekonomske aktivnosti u 2014. kretati "najverovatnije u tesnom rasponu oko granice od 2,5 odsto", što bi bilo bolje u odnosu na proteklu "mršavu" poslovnu godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: