Mladi Grci bez posla i nade

Stopa nezaposlenosti u Grčkoj je dostigla 28 odsto novembra prošle godine, a među mladima je premašila 60 odsto, saopštio je Zavod za statistiku (ELSTAT).

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 13.02.2014.

13:36

Default images

Stopa nezaposlenosti je godinu dana ranije, novembra 2012, bila 26,3 odsto.

Među mlađima od 24 godina stopa nezaposlenosti je 61,4 odsto, dok je mesec dana ranije, oktobra 2103, bila 57,9 odsto.

I novembra prošle godine žene su bile više pogođene nezaposlenošću (32,2 odsto) nego muškarci (24,9 odsto).

Nezaposlenost je najveća u regionima Makedonija-Trakija, zatim u oblasti glavnog grada, Atine, a potom u Epiru, kraj granice Albanije.

Vlada konzervativno-socijalističke koalicije očekuje blagi pad nezaposlenosti ove godine jer predviđa rast BDP 0,6 odsto.

Mnogi ekonomisti, međutim, predviđaju da će poboljšanje zapošljavanja biti veoma sporo.

Grčka koja ima najvišu stopu nezaposlenosti u zoni evra, doživela je šest uzastopnih godina recesije i ušla u četvrtu godinu zavisnosti od međunarodne finansijske pomoći, uz stroge mere štednje u zamenu za kredite EU i MMF, da bi izbegla bankrot.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: