Rekordni izvoz holandskog agrara

Holandija je prošle godine izvezla poljoprivredne proizvode za 79 milijardi evra što je rekord, saopštila je vlada u Hagu.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 22.01.2014.

17:30

Default images

Izvoz je za pet odsto veći nego 2012, izjavila je ministarka poljoprivrede Šeron Dajksma.

"Ove brojke podvlače važnost poljoprivrednog sektora za oporavak holandske ekonomije. Holandija je, posle SAD, najveći izvoznih poljoprivrednih prozivoda na svetu. To moramo negovati", naglasila je ministarka Dajksma.

Osamdeset odsto poljoprivrednih proizvoda Holandija izvozi u zemlje Evropske unije, a najviše u Nemačku - 28,5 odsto (22,4 milijarde evra).

Holanđani prodaju Nemcima meso, mlečne proizvode, jaja, cveće, voće i povrće. Povećan je izvoz sira, paradajza, papričica i krastavaca, kao i svinjskog i živinskog mesa. Istovremeno, zabeležen je neznatan pad u izvozu putera i govedine.

Podaci o rekordnom izvozu Holandije objavljeni su u Berlinu, tokom Međunarodne zelene nedelje - najvećeg sajma hrane, poljoprivrednih proizvoda i cveća na svetu. Sajam će ove godine, kako se očekuje, privući više od pola miliona posetilaca.

Moto ovogodišnje Zelene nedelje je "Kvalitet se gaji u Holandiji" koja je redovan učesnik sajma od 1953. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: