Marihuana je novi Majkrosoft?

Legalizacija prodaje marihuane u pojedinim državama SAD dovela je do vrtoglavog rasta akcija kompanija koje uzgajaju ovu biljku.

Svet

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 13.01.2014.

20:38

Default images

Novi hit među ulagačima u deonice su kompanije koje se bave uzgojem marihuane, javlja agencija Blumberg, a prenosi portal Index.hr. Naime, cene deonica pojedinih kompanija koje se bave ovom proizvodnjom snažno su porasle za kratko vreme , što je izazvalo pomamu među ulagačima.

Bruce Perlovin, direktor kompanije "Hemp" (Konoplja), čije su deonice u samo tri dana porasle neverovatnih 205 posto, kaže da ulagači masovno kupuju akcije kompanija vezanih za marihuanu jer žele da pronađu "novi Majkrosoft", prenosi Blumberg.

Robert Fričel iz kompanije "Advanst kanabus solušns" (Advanced Cannabis Solutions), čije su akcije u poslednjem tromesečju porasle za 144 posto, kaže da je euforija na tržištu tolika da neke deonice beleže porast od čak 1.700 posto.

"Potražnja za marihuanom nezaustavljivo raste, svedoci smo rađanja nove industrije“, kazao je Perlovin, inače nekada osuđivani diler marihuane, koji je prošlog meseca prodao 12 miliona deonica svoje kompanije.

Regulatori, s druge strane, upozoravaju na mogućnost prevara i gubitaka. Ulagače koji su u poslednje vreme ostvarili vrtoglave zarade, upozorenja, međutim, previše ne zabrinjavaju.

Primera radi, cena deonice "Grin gro tehnolodžisa" (GreenGro Technologies), koja pruža medicinske usluge, porasla je 1.714 posto. Cene deonica "Transbajt korporejšna" (Tranzbyte Corp), firme koja prodaje marihunau u američkoj državi Kolorado, porasla je 310 odsto za samo pet dana trgovine.

Pomama za deonicama počela je nakon što je Kolorado legalizovao prodaju marihuane svim građanima starijim od 21 godine, a Njujork gotovo istovremeno objavio da planira da revidira zakone kako bi se dopustilo korišćenje marihuane kod lečenja nekih bolesti.

Osamnaest saveznih država SAD trenutno dozvoljava medicinsku upotrebu marihuane. Prema procenama Blumberga, legalizacija marihuane pokrenula bi industriju vrednu od 35 do 45 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: