Preko okeana avionom sa dva motora

Većina međunarodnih, prekookeanskih putničkih aviona uskoro će imati dva motora manje, ali to je sasvim u redu, piše američki sajt "Dejli bist".

Svet

Izvor: B92

Utorak, 07.01.2014.

14:01

Default images

To je poruka novog sporazuma "Boinga" sa sindikatom mašinskih inženjera o konstrukciji nove verzije modela 777 u fabrici u Sijetlu.

Taj dogovor priprema tržišno jačanje "boinga 777" i proglašava kraj doba četvoromotornih aviona za let preko okeana.

Bile su potrebne decenije da avio-industrija prihvati da su avioni sa samo dva motora dovoljno bezbedni za prekooekanski let.

Od početka epohe mlaznjaka, 1950-ih godina, propisi su iz bezbednosnih razloga zahtevali da, ako se jedan motor pokvari iznad okeana, avion mora da može da stigne do kopna i sleti - što je značilo da ima bar dva ispravna motora.

Zato su svi avoni za duge linije, između kontinenata, imali četiri motora - kao "boing 747" i "erbas A340", ili tri - kao "Mekdonel Daglas MD-11".

Međutim, od tada se sve promenilo. Kvar motora je sada tolika retkost, a motori su toliko jači nego pre, da se smatra da je avion sa samo jednim ispravnim motorom dovoljno bezbedan da tako leti čak i više od pet sati do aerodroma.

Nije se nijednom dogodilo da je dvomotorac kojem se pokvario jedan motor, morao da prinudno sleti na okean. Ali, bilo je letova dramatičnih za putnike - jednom "boingu 777" koji je leteo od Novog Zelanda do Los Anđelesa, motor se pokvario iznad Pacifika i trebalo je preživeti napeta 192 minuta do vanrednog sletanja na Havaje.

"Boing 777" je tako postao favorit za novu revolucionarnu promenu: isporučeno ih je 1.500, a niko u njima nije poginuo, osim prošlog leta u San Francisku kada je pilot loše sleteo.

Novom, dvomotornom verzijom modela "777", Boing će ubiti tražnju za svojim legendarnim modelom "747" koji je duboko promenio industriju vazduhoplovstva i postao omiljena mašina koja je premrežila svet još 1970-ih godina.

"Veća efikasnost" - što uglavnom znači: manja potrošnja sve skupljeg goriva - budućeg dvomotornog modela "777" ukazuje da će moći da jeftinije preveze gotovo isti broj putnika kao i "747" - oko 400.

"Boing" smatra da je bolje da sam zameni svoj legendarni model, nego da to učini konkurencija, pre svega "Erbas".

"Erbas" je bio prinuđen da obustavi proizvodnju svog četvoromotorca "A340" jer je njegovo korišćenje postalo preskupo, te i nekonkurentno. Ali, zato je procvetala tražnja za dvomotornim "A330".

Prošle godine, "Erbas" je izgradio direktnog takmaca "boingu 777" - dvomotorni "A350", veći i efikasniji od "A330". Tražnja je pokazala šta vazduhoplovne kompanije smatraju avionom optimalne veličine za međunarodne non-stop letove koji povezuju stotine gradova sveta.

"Boing" je uzvratio tako što je "777" opremio novim motorima i što trup gradi od lakšeg, tehnološki naprednijeg, kompozitnog materijala, a ne od metala, te je taj avion efikasniji od "A350".

Zato je dogovor "Boinga" i sindikata inženjera toliko bitan: "777" će imati ogromno tržište i to decenijama. Uz manji "787 drimlajner" (Dreamliner), takođe namenjen interkontinentalnim letovima, "Boing" smatra da je stekao prednost nad "Erbasom".

I tako za budućnost preostaje samo jedan jedini mlazni cetvoromotorac: "superdžambo" - "erbas A380" koji može da preveze 500 do 700 putnika.

Zbog svoje ogromne veličine (dužina: 73 metra, raspon krila 78 metara, visina repa 24 metra, težina do 592 tone), "A380" može da koristi ograničen broj posebno opremljenih aerodroma. Zato je ograničen i broj kupaca tih aviona, a zbog toga je malo verovatno da će "A380" ikada doneti profit "Erbasu".

Modelu "A380" su četiri motora potrebna ne zato da bi bio bezbedniji, već da bi uopšte mogao da poleti.

Ispostavilo se i da su četiri motora bila ključna za "A380" australijskog "Kvantasa" (Qantas) kojem je eksplodirao jedan od motora prilikom uzletanja iz Singapura novembra 2010. Iako teško oštećen, avion je mogao da se vrati smanjenom snagom preostala tri motora. Ipak, 469 putnika je tada pogledalo smrti u oči, zaključuje "Dejli bist".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: