Skandalozni ugovori u Boingu

Više od 30 hiljada mašinista avio-kompanije "Boing" iz postrojenja u Vašingtonu potpisalo je nove, revidirane ugovore sa poslodavcem i time sačuvalo zaposlenje.

Svet

Izvor: B92

Subota, 04.01.2014.

15:42

Default images

Međutim, za to su morali da plate skupu cenu.

U postrojenju nedaleko od grada Sijetla "Boing" pravi avione više od 90 godina. Međutim, zbog ekonomske krize, kompanija je razmišljala da fabriku izmesti u neku drugu američku državu, gde bi proizvodnja manje koštala.

To znači da bi "Boingovi" mašinisti sa severozapada zemlje ostali bez posla. Radnicima je ponuđeno da sačuvaju svoja mesta, ali da moraju da se odreknu penzija, kao i prava na štrajk u narednih deset godina.

Ugovori su odobreni tesnom većinom od 51 odsto. Za razliku od radnika, firma i predstavnici države zračili su optimizmom. Jedan od direktora u "Boingu" Rej Koner rekao je da budućnost postrojenja kod Sijetla deluje svetlo, kao nikada do sada.

Guverner Vašingtona Džej Inzli kaže da će ta država nastaviti da bude vazduhoplovna prestonica sveta. "Kompanija 'Boing' i dalje će ovde proizvoditi važne delove za avione", kaže Inzli.

Guverner Inzli podsetio je radnike da je država odobrila nešto više od osam milijardi dolara kao podsticaj za "Boing" i čitavu avio-industriju, a sve kako bi se osiguralo da se avion "777X" ne proizvodi negde drugde.

Mašinisti u narednih desetak godina neće morati da razmišljaju od čega će da žive. Te brige sačekaće ih kada bude došlo vreme da se živi od penzije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: