Gasprom spreman za razvoj Japana

Kompanija Gasprom je spremna da uzme učešće u razvoju unutrašnjeg energetskog sistema Japana, izjavio je Aleksandar Medvedev.

Svet

Izvor: B92

Petak, 03.01.2014.

16:22

Default images

Zamenik predsednika upravnog odbora ruske gasne korporacije je u intervjuu objavljenom u prvom ovogodišnjem broju japanskog dnevnika Hokaido Šimbun, rekao da Gasprom može na bilateralnom nivou da razgovara o pitanjima koja se odnose na energetiku Japana.

Pored toga, postoji mogućnost saradnje u projektovanju i izgradnji gasovoda koji povezuju različite delove osnovne teritorije Japana, preneo je Itar tas.

Prema oceni Hokaido šimbuna, izjava zamenika predsednika Gasproma ukazuje na nameru ruske kompanije da ojača svoj uticaj na energetskom tržištu Japana kako bi obezbedila stabilnu tražnju za svoje proizvode.

Japan je u potpunosti lišen energetskih resursa i uvozi ih. Tokio je najveći svetski kupac tečnog naftnog gasa (TNG). U 2012. godini obim uvoza je bio 55,8 miliona tona. Pored toga, posle havarije nuklearne elektrane Fukušima 2011. godine, Japan je zaustavio sve komercijalne nuklearne reaktore, što je izazvalo nagli porast troškova zemlje za kupovinu goriva za termoelektrane, uključujući i TNG.

U vezi s tim, u poslednje vreme sve veći značaj za Tokio ima upravo ruski gas, koji čini oko devet odsto japanskog godišnjeg uvoza "plavog goriva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: