Fed: Stogodišnjak koji štampa novac

Vek postojanja američkog Feda obeležen je oštrim kritikama na račun te institucije u kojoj mnogi vide jednog od krivaca za ekonomsku krizu, javlja Dojče vele.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.12.2013.

12:04

Default images

Federalne rezerve Sjedinjenih Americkih Država već 100 godina nadgledaju "svemoćni" dolar, a odluke najuticajnije centralne banke na svetu i danas uspevaju da "zaljuljaju" prilike na svetskom tržištu.

Međutim, uprkos velikom i važnom jubileju, na 100. godišnjicu Američke centralne banke (FED) mogu se čuti brojne kritike na rad ove institucije, prenosi Dojče Vele.

Nastala je preko noći u vreme najgore bankarske krize u SAD, 1907. godine, kada se na ostrvu Džekil u Džordžiji, tajno okuplja grupa moćnih političara, bankara i privrednika i definiše osnove Zakona o federalnim rezervama.

Odluka o njegovom usvajanju doneta je 23. decembra 1913. godine, a potpis na zakon, istog dana stavlja i predsednik Vilson.

Kasnije u svom dnevniku on beleži: "Upropastio sam svoju zemlju. Veliku industrijsku naciju kontroliše kreditni sistem. Naše aktivnosti zavise od svega par ljudi."

Vilson je bio upravu, jer je Zakon o federalnim rezervama kontrolu američke valute prepustio privatnim bankarima.

Najvažnije odluke umesto Centralne banke u Vašingtonu, donose moćnici koji kontrolišu 12 filijala u zemlji.

Americke federalne rezerve su tada u najgorem slučaju mogle biti poslednja kreditna instanca bankarskom sektoru, a da pri tome ostanu nezavisne od politike.

Odlazeci šef Feda Ben Bernanke objašnjava da je prvobitni cilj tog velikog eksperimenta trebalo da bude osnivanje Centralne banke odnosno Americkih federalnih rezervi, kao čuvara dolara i garanta njegove stabilnosti.

Dolar koji se meri sa fiksnom količinom rezervi zlata, postaje tzv. globalna rezervna valuta - i tako je i dan danas.

Međutim, eksperiment se pretvorio u daleko veći izazov u 20. veku, nego što se očekivalo, a to se vidi iz velike privredne depresije tokom 1930-ih godina, zatim ogromne inflacije 1970-ih, pa potom deflacije i velike privredne recesije koju je prouzrokovala finansijska kriza 2008. godine.

Kritičari rada Američkih federalnih rezervi, na finansijske tokove gledaju drugačije.

Smatraju da je upravo Fed doprineo finansijskoj krizi, zbog pogrešnih odluka, jer je centralna banka delovala i van svojih nadležnosti, mešala se čak i u politiku.

Nekadašnji šef Feda Alan Grinspen optužen je za ignorisanje problema na prenaduvanom tržištu nekretnina, koji je pogrešnom monetarnom politikom dodatno podstaknut.

To je i dovelo do najteže finansijske krize od Drugog svetskog rata.

U međuvremenu, Grinspenov naslednik Ben Bernanki, uspeo je Fed da odvede u drugu krajnost.

Džejms Dorn sa Instituta Kejto, trusta mozgova u Vašingtonu, smatra da su bankarska kriza iz 2007. godine, a zatim i sasvim izvesna finansijska kriza pretvorile Federalne rezerve u pogon za plasman jeftinog novca.

Fed je odustao od prostora za manevrisanje, tvrdi ovaj stručnjak i podseća da je takav monetarni sistem zasnovan na tzv. zlatnom standardu, iako se od tog tradicionalnog principa odustalo još od kraja Hladnog rata. Od tada imamo hibridni sistem.

Stručnjaci Fedu najveću odgovornost prebacuju za mešanje u fiskalnu politiku, pre svega kupovinom dugoročnih državnih obveznica i akcija na tržištu nekretnina.

Berze su preplavljene novcem iz Američkih federalnih rezervi, a to bi moglo dovesti do stvaranja novog "balona".

"Verujem da je ekonomsku nestabilnost prevashodno prouzrokovao Fed. Mere koje ova institucija sprovodi ekonomsku kalkulaciju čini veoma teškom", kaže ekonomista sa Kejto instituta.

"Za svako naduvavanje problema, koje sam doživeo u svojoj karijeri bio je odgovoran upravo Fed. Ja bih se, da me neko pita, rešio Federalnih rezervi", radikalan je ovaj sagovornik.

Godinama su se političari, pre svega republikanci, zalagali upravo za gašenje te institucije sa dugom tradicijom, odnosno za korenite reforme u Federalnim rezervama.

Jedni prizivaju redefinisanje nadležnosti, drugi da se Fed fokusira isključivo na borbu protiv inflacije, a do nekih promena bi u narednoj godini konačno moglo doći.

Republikanci najavljuju za 2014. godinu otvaranje rasprave u Kongresu, a tim problemom baviće se i nova šefica, prva žena na čelu Federalnih rezervi, Dženet Jelen.

Do tada, proslave u okviru obeležavanja 100. godišnjice Americkih federalnih rezervi su u redu. Ali u januaru naredne godine nadležni će morati da zasuču rukave i osmisle i sprovedu neophodne reforme unutar Centralne banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: