Dogovor o novom budžetu u SAD

Demokrate i republikanci u američkom Kongresu dogovorili su dvogodišnji budžetski plan.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.12.2013.

09:41

Default images

Zahvaljajući dogovoru dve stranke u narednom periodu bi trebalo da budu izbegnute situacije kao prilikom jesenjeg uskraćivanja finansiranja federalne vlade i mogućeg sprečavanja podizanja limita za zaduživanje.

Prema dogovoru predstavnika dve partije u kongresnom odboru za budžet, deficit bi u naredne dve godine bio smanjen za 23 milijarde dolara bez podizanja poreza.

Budžet SAD bi naredne godine iznosi 1,012 triliona dolara, a 2015. 1,104 triliona dolara.

Dogovor je pozdravio i američki predsednik Barak Obama, rekavši da on ne obuhvata sve što bi želeo, ali ni sve što bi republikanci hteli.

"To je suština kompromisa, i to je ono što građani Amerike očekuju od Vašingtona", istakao je Obama.

Početkom oktobra SAD je pogodila budžetska kriza, pošto republikanci nisu želeli da pristanu da se odvajaju sredstva za novi Zakon o zdravstvenom osiguranju (Obamaker).

Posle 17 dana, došlo se do privremenog dogovora, koji ističe 15. januara 2014. godine. Očekuje se, da novim dogovorom, koji je danas obznanjen, bude izbegnuta nova januarska budžetska kriza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: