Ruski predlog Briselu za Južni tok

Rusija je spremna na nalaženje uzajamno prihvatljivih rešenja sa EU o izgradnji gasovoda Južni tok, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 10.12.2013.

14:01

Default images

Nakon susreta u Moskvi s premijerkom Slovenije Alenkom Bratušek, Medvedev je istakao da je Rusija uputila EU predloge za korekciju Trećeg energetskog paketa i za postizanje kompromisa.

"Sa tačke gledišta međunarodnog prava, akti EU predstavljaju nacionalno zakonodavstvo, a međuvladini sporazumi Rusije sa zemljama EU regulisani su međunarodnim pravom. U međunarodnom pravu i u pravu u celini postoji princip preimućstva međunarodnog prava nad nacionalnim zakonodavstvom", izjavio je Medvedev na zajedničkoj konferenciji za novinare.

"Ali da ne bismo ulazili u 'klinč', održaćemo konsultacije, kako bismo uzeli u obzir interese EU, izvršili našu misiju s Južnim tokom", kazao je ruski premijer.

Medvedev smatra da postoje mogućnosti za kompromis.

"Postoje različite mogućnosti da i interesi EU i odgovarajuće odluke, koje su usvojene, budu realizovani, i u isto vreme ti projekti - koje mi predlažemo, takođe bi bili realizovani", ocenio je on.

Ruski premijer je poručio da ne treba sumnjati da će Evropa dobiti gas.

"Ali lopta je na strani EU. Očekujemo od naših partnera odgovor na našu inicijativu", naveo je Medvedev.

Moguće rešenje problema izgradnje Južnog toka ima ili pravni karakter, ili je na granici prava i ekonomije, rekao je Medvedev.

Naveo je da je Treći energetski paket stvorio napetost i u EU, i između pojedinih država EU i između Rusije i EU.

Premijerka Slovenije Alenka Bratušek je kazala da jedinstvene pozicije Slovenije, Bugarske i Mađarske mogu pomoći da se brže reši problem.

"Svi mi, članovi EU, treba da poštujemo zakonodavstvo EU. Ali na kraju krajeva, reč je o zajedničkom projektu, pa zato naša zajednička pozicija može samo pomoći da se brže reše sva pitanja", kazala je Bratušekova.

Agencija Interfaks navodi da su se krajem novembra premijeri te tri zemlje dogovorili da istupe sa zajedničke pozicije o realizaciji Južnog toka.

Zamenik generalnog direktora za unutrašnje energetsko tržište u Evropskoj komisiji Klaus Diter Borhart rekao je prošle nedelje u Briselu, na konferenciji o Južnom toku, da su bilateralni ugovori koje je ruski Gasprom zaključio sa zemljama uključenim u Južni tok, među kojima je i Srbija, protivni propisima EU i da o njima te zemlje moraju ponovo da pregovaraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: