Bez dogovora Rusije i Ukrajine

Moskva i Kijev nisu postigli dogovor o smanjenju cene ruskog gasa i priključenju Ukrajine carinskoj uniji koju predvodi Rusija.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 07.12.2013.

11:11

Default images

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov je rekao da su Putin i ukrajinski predsednik Viktor Janukovič juče u Sočiju razgovarali o saradnji u oblasti energetike.

"Nije postignut nikakav konačni dogovor", rekao je Peskov, a preneo Rojters.

Na Janukovičevom vebsajtu je navedeno da je sastanak bio fokusiran na trgovinu i ekonomsku saradnju i "pripreme za budući sporazum o strateškom partnerstvu".

Pojedini ukrajinski mediji su, međutim, izvestili da su dvojica lidera razgovarali o ruskoj ponudi da obezbedi Ukrajini najmanje 12 milijardi dolara zajma i gas po povoljnijoj ceni, ukoliko Kijev ostane pri odluci da ne potpiše sporazum o pridruživanju sa EU, navodi AP.

Jedan visoki funkcioner ukrajinske vlade je, međutim, odbacio te izveštaje. To je bio četvrti susret Putina i Janukoviča u poslednja dva meseca.

U Kijevu su se, u međuvremenu, sedmi dan za redom okupile pristalice evropske integracije Ukrajine, koja je nedavno odlučila da ne potpiše sporazum o pristupanju EU.

Organizatori protesta očekuju da će se sutra na Trgu okupiti najmanje 300.000 ljudi, što bi bile najmasovnije demonstracije posle ukrajinske "narandžaste revolucije" 2004. godine.

Ukrajina je 25. novembra odbacila sporazum sa EU iz, kako je navela, straha od ruskih trgovinskih sankcija, ali i neuspeha Brisela da joj obezbedi milijarde dolara pomoći.

Putin želi, kako navodi francuska agencija, da se Ukrajina priključi carinskoj uniji Rusije, Belorusije i Kazahstana, koja bi mogla da bude istočni pandan EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: