Kipar kreće u privatizaciju

Prezaduženi Kipar dogovorio je vremenski okvir za privatizaciju državnih preduzeća, u okviru nastojanja da prikupi 1,4 milijarde evra.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.12.2013.

17:18

Default images

Reč je o jednom od uslova iz paketa pomoći dogovorenog sa međunarodnim kreditorima.

"Državna telekomunikaciona kompanija CYTA će se prva naći na prodaji, a to će biti za dve godine", izjavio je portparol kiparske vlade, Hristos Stilijanides, i dodao da će posle toga uslediti prodaja energetskih kompanija i luka, prenosi Frans pres.

Od kiparske vlade je zahtevano da izradi plan privatizacije kako bi dobili narednu tranšu od 180 miliona evra iz celokupnog paketa od 10 milijardi evra, .

U zamenu za dodeljivanje paketa pomoći, međunarodni kreditori su tražili od Kipra da ugasi drugu najveću banku, Laiki, kao i da skreše depozite veće od 100.000 evra u Banci Kipra.

Najavljena privatizacija namenjena je prikupljanju jedne milijarde evra do sredine 2016. godine, kao i dodatnih 400 miliona evra do 2018. godine, a ta sredstva biće iskorišćena za smanjenje nivoa javnog duga.

Prema rečima Stilijanidesa, javna preduzeća moraju proći kroz proces restrukturisanja, kako bi postala atraktivnija za strane investitore i postigla najvišu moguću cenu.

On je poručio da će vlada zadržati delimičan udeo u privatizovanim kompanijama, kao i da će biti preduzete mere kako bi se sačuvala prava zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: