Svetlo na kraju tunela za Grčku

Nemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Antonis Samaras poručili su danas da vide "svetlo na kraju tunela" za rešavanje krize u Grčkoj.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 22.11.2013.

15:24

Default images

Posle razgovora u Berlinu, Merkelova je pozdravila "impresivne činjenice" i "značajan napredak" Grčke u smanjenju ogromnog duga, što je, prema njenim rečima, rezultat žrtvi grčkog naroda, prenosi Frans pes.

"Želela bih da istaknem da postoji svetlo na kraju tunela za rešavanje krize u Grčkoj", rekla je Merkelova novinarima, nakon što je Samaras izrekao istu optimističnu frazu u svom govoru.

"U ovom trenutku smo suočeni sa preliminarnim uspehom, ali imamo puno poverenje u grčku vladu i njenog premijera", dodala je Merkelova.

Grčka je ove nedelje predstavila budžet za narednu godinu, uz prognozu da će duboka recesija biti okončana naredne godine, pomoću rasta od 0,6 odsto.

Međutim, posmatrači iz Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske centralne banke i Evropske komisije, koji su boravili u poseti Grčkoj radi procene njenog napretka u sprovođenju programa ekonomskih reformi, napustili su zemlju bez postizanja potpunog dogovora, navedeno je u saopštenju MMF-a.

Naime, "trojka" predviđa da će budžetski deficit Grčke naredne godine premašiti 1,5 milijardi evra, dok grčka vlada prognozira deficit koji je nešto iznad 500 miliona evra.

Međutim, uprkos ovakvim podacima, Merkelova je poručila da fiskalni deficit "nije ogroman". Sa druge strane, Samaras je izjavio da nije došao u Berlin kako bi tražio labavljenje uslova iz paketa pomoći.

"Aktuelni sporazum je u toku, mi smo na dobrom putu, i ne tražimo ništa više. Mi radimo naš deo posla i verujemo da svako mora da se drži svog dela ugovora", zaključio je Samaras.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: