Tamo gde je najlepše za rad i život

Tražite dobre prijatelje i finansijsku sigurnost, a ne smeta vam da ste pokraj palmi i peščanih plaža? Tajland može biti mesto koje tražite.

Svet

Izvor: BIF

Subota, 02.11.2013.

16:01

Default images

Svoja najbolja iskustva na radu u inostranstvu, po poslednjim podacima ankete HSBC banke, "gastarbajteri" širom sveta pripisuju zemljama Jugoistočne Azije.Njih posebno ističu kada su u pitanju nastanjivanje u novoj zemlji, integrisanje u nju i pronalaženje prijatelja.

Kina, Singapur, Indija i Tajvan pojavili su se u prvih 10, sa Malezijom (br. 20), Indonezijom (broj 31) i Vijetnamom (br. 32) među prvih pedeset.

Ovakvu vrstu rangiranja HBSC sprovodi već šest godina, anketirajući više od 7.000 stranaca iz skoro 100 zemalja širom sveta.

Kada je reč o ekonomiji, Tajland (br. 4) , Indonezija (br. 6) i Singapur (br. 9) uvršteni su među najbolja mesta za život inostranih zaposlenika. Niži troškovi života i veći potencijal za zaradu su, ipak, učinili da Tajland izbije na prvo mesto kao najisplativije mesto za strance, dok su Indonezija i Vijetnam visoko rangirani kada su u pitanju mogućnosti za razvoj karijere.

Ne oduvek tretiran kao deo sveta koji je prijateljsko i pogodno mesto za život i rad, s obzirom na nedostatak infrastrukture i zbunjujućih propisa, danas je očigledno da su, u tom smislu, ove zemlje postale daleko bolje.

Naravno, ovakva situacija omogućena je zahvaljujući i visokim zaradama po domaćinstvu kao i veoma povoljnim paketima koji se ino-radnicima nude prilikom preseljenja: Azija je, prema ovom istraživanju, dom najplaćenijim ‘strancima’, dok se najveći procenat onih koji zarađuju više od 250.000 dolara nalazi u Indoneziji (22 %), Japanu (13 %) i Kini (10 %).

U poslednjih nekoliko godina Azija je prepoznata kao region s najjačim svetskim ekonomskim rastom, a mnoge brzorastuće ekonomije jugoistočne Azije su sa sobom ‘povukle’ i sve veći broj stranih radnika, koji – kako u njihovim domicilnim državama ekonomija presporo raste, ili je u padu - traže bolje karijere u na azijskom jugu i istoku.

"Tokom proteklih godina, imali smo prilike da vidimo kako se bogatstvo ino-radnika pomera ka istoku, ka brzorastućim i stabilno rastućim regionima poput Bliskog istoka i Azije, koji su među njima sve popularniji", rekao je Din Blekbern, šef HSBC Expat-a.

Pored pružanja finansijske stabilnosti, Azija je dokazano željena destinacija i po pitanju boljeg kvaliteta življenja.

Kad je reč o društvenosti, prijateljstvima i aktivnom uživanju u društvenom životu, Tajland se nalazi na vrhu grafikona. Ispitanici su rekli kako im je veoma lako da prihvate lokalnu hranu i kulturu, sa 60% onih koji kažu da je život na Tajlandu doprineo njihovoj zdravijoj ishrani.

Tajland, takođe, zauzima visoko mesto među strancima koji su u potrazi za boljim materijalnim položajem. Skoro 80% ispitanika izjavilo je kako su doživeli poboladišnji Nil Mekarti, koji se pre 12 godina preselio iz SAD na Tajland.

"Nijednog trenutka nisam zažalio što sam odlučio da dođem ovde."

Jedna kategorija u kojoj je Azija podbacila jeste (ne)pogodnost za život sa porodicom.

Stranci sa decom ubedljivo su izglasali Nemačku kao mesto br.1 za vaspitavanje dece u inostranstvu. Kada je reč o ‘dobrom miksu’ isplativosti školovanja i kvalitetne brige za decu, Francuska, Belgija i Španija se na ovom spisku takođe visoko kotiraju.

I pored toga, ova anketa ukazuje da deca ino-radnika iz Azije spadaju među onu koja će najverovatnije naučiti novi jezik, sa nadaleko hvaljenim Singapurom kao najbezbednijim za podizanje dece u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: