Norvežanin 27$ pretvorio u 886.000$

Jedan Norvežanin je 2009. godine kupio bitkoine za 27 dolara i potpuno zaboravio na njih, da bi nedavno otkrio da oni danas vrede čak 886.000 dolara.

Svet

Izvor: The Guardian

Utorak, 29.10.2013.

21:09

Default images

Neverovatan rast vrednosti virtualne valute bitkoin, dovela je do toga da se investicija jednog Norvežanina od samo 27 dolara za četiri godine pretovri u dobitak od čak 886.000 dolara, piše britanski Gardijan.

Kristofer Koh uložio je 2009. godine 150 kruna (26,6 dolara) u 5.000 bitkoina, nakon što je za njih slučajno saznao tokom pisanja školskog rada o šifrovanju. Ubrzo je zaboravio na to, dok mu velika medijska pažnja koju virtualna valuta izaziva ovih dana, nije osvežila pamćenje.

Bitkoini su "uskladišteni" u šifrovanim "novčanicima" koji su zaštićeni šifrom. Kristoferu je trebalo malo vremena da se priseti šifre, ali nakon što je ukucao tačnu kombinaciju sačekalo ga je i više nego prijatno iznenađenje.

"Pisalo je da imam 5.000 uskladištenih bitkoina. Po današnjem kursu to iznosi oko pet miliona kruna (886.000 dolara)", izjavio je Koh norveškim medijima.

Vrednost bitkoina dostigla je u aprilu ove godine rekordnih 266 dolara, ali se ubrzo survala na 50 dolara. Kurs virtualne valute od tada je veoma nestabilan.

Koh je razmenio tek petinu svojih bitkoina, što mu je bilo dovoljno da kupi stan u Tojenu, jednom od uglednijih delova Osla.

Bitkoini se najčešće kupuju za tradicionalni novac u internet "menjačnicama" (najpoznatiji servis je Mt Gox).

Međutim, usled strogih kontrola u cilju sprečavanja pranja novca, ovaj proces može biti malo nezgodan.

Korisnik isto tako može svoje bitkoine da razmeni za gotovinu u internet "menjačnicama".

Ipak, bitkoin se sve više koristi i u "stvarnom svetu". Naime, danas je moguće trošiti bitkoine, a da ih prethodno ne razmenite u tradicionalni novac.

Plaćanje bitkoinima su prvo omogućili određeni britanski pabovi, da bi se prvi bankomat za bitkoine pojavio u Vankuveru. Nakon što bankomat skenira dlan korisnika, oni mogu da kupuju ili prodaju svoje bitkoine za gotovinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: