Rusija razočarala

Privredni rast Rusije je u trećem kvartalu podbacio u odnosu na očekivanja, što je novi udarac za vladu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 25.10.2013.

19:11

Default images

Tamošnja vlada naime, trudi se da izbegne najgori ekonomski rezultat od globalne krize iz 2008. i 2009.

Ruska privreda, čija se vrednost procenjuje na 1,41 bilion evra, napredovala je u tri meseca, zaključno sa septembrom, za 1,2 odsto na godišnjem nivou, izjavio je zamenik ministra ekonomije Andrej Klepač, prenosi agencija Frans pres.

Ekonomski rast Rusije najsporiji je među velikim zemljama u usponu i čini otprilike polovinu rasta koji beleži SAD, a usporio je i u odnosu na povećanje od 1,6 odsto iz prva tri ovogodišnja meseca, dok je u odnosu na drugi kvartal mirovao.

"U trećem kvartalu nije bilo ekonomskog oporavka, stagnacija se nastavlja", rekao je Klepač. Sezonski prilagođen privredni rast je u septembru usporio za 0,1 odsto u odnosu na avgust, kada je usporio za isto toliko u odnosu na jul.

Vlada u Moskvi i ekonomisti su ranije izneli prognozu da će Rusija u 2013. ostvariti privredni rast od oko 1,8 odsto. Klepač, međutim, sada kaže da će to biti moguće samo ako rast u četvrtom kvartalu naglo ubrza na 3,4 odsto, što je malo verovatno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: