Kina: Americi otkucava sat

Americi otkucava sat i sve je manje vremena da se izbegne bankrotstvo, upozoravaju kineski zvaničnici.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 07.10.2013.

13:54

Default images

Bankrotstvo Sjedinjenih Država moglo bi ozbiljno da ugrozi ekonomske interese Kine, izjavio je zamenik kineskog ministra finansija Džu Guangjao.

"Važno je da Amerika, kao najveća svetska ekonomija i emiter najvažnije svetske valute, sačuva kredibilitet svojih državnih obveznica. To je važno za privredu SAD, kao i celog sveta", rekao je Džu novinarima u Pekingu, a prenela agencija Frans pres.

Vlada SAD u delimičnoj je blokadi već sedam dana zbog nemogućnosti republikanaca i demokrata da se dogovore o državnom budžetu.

Još ozbiljniji problem koji preti jeste mogućnost da do 17. oktobra ne bude dogovoreno povećanje limita zaduživanja, jer će, u tom slučaju, Vašington ostati bez sredstava za izmirenje svakodnevnih računa.

"Nadamo se da će SAD, pre 17. oktobra, preduzeti korake da se reši spor oko limita zaduživanja, izbegne bankrotstvo i osigura bezbednost kineskih investicija u SAD, kao i proces globalnog ekonomskog oporavka", naveo je Džu i dodao da su SAD i Kina kao dve najveće svetske privrede nerazdvojive, a njihova bilateralna trgovina vredna je 500 milijardi dolara godišnje.

Pored toga, SAD uveliko investiraju u Kinu, a Kina drži velike količine američkih vladinih obveznica, što je čini važnim kreditorom Vašingtona, koji beleži hroničan deficit budžeta.

Džu navodi da su dve strane u stalnom kontaktu i da je Amerika svesna zabrinutosti Pekinga zbog budžetske blokade.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da on, kao i ostali lideri zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) žele uspeh SAD u prevazilaženju krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: