Švajcarci prosuli 400.000 franaka

Švajcarci su u znak protesta na trgu ispred Parlamenta u Bernu doslovno prosuli 14 tona novca, tačnije 400.000 franaka u kovanicama od pet centi.

Svet

Izvor: economy.rs

Subota, 05.10.2013.

09:40

Default images

Njihov zahtev je jedan - da država svim građanima mesečno isplaćuje minimalni dohodak.

Dok se Evropa, ali i ostatak sveta, bore sa finansijskom krizom, aktivisti u Švicarskoj su odlučili od države tražiti da svakom punoletnom građaninu mesečno, bez obzira na njegov imovinski, socijalni ili bilo koji drugi status, isplaćuje 2.500 švajcarskih franaka, a maloletnima 1.800.

Naime, aktivisti su u aprilu ove godine krenuli u sakupljanje potpisa, kako bi iskoristili ustavnu mogućnost i tražili raspisivanje referenduma u vezi sa uvođenjem osnovnog prihoda svim građanima. Sakupili su i više nego što je potrebno potpisa.

Naime, Parlament u Švajcarskoj mora raspisati referendum ukoliko se prikupi 100.000 potpisa, a aktivisti su prikupili 130.000.

" Vlasti su ljute jer sada to moraju učinit", kazao je Enno Schmidt iz Inicijative Generation Basic Income. On je dodao da njihov cilj nije da svi ljudi budi jednaki, već da svi Švajcarci imaju normalan život

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: