Detalji trgovine Kine i Šangaja

Kina je zvanično predstavila detalje svoje prve zone slobodne trgovine (FTZ) u Šangaju, što je samo jedna od reformi koju sprovodi novo kinesko rukovodstvo.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 27.09.2013.

20:21

Default images

Projekat slobodne trgovinske zone u Šangaju, koji je prošlog meseca odobrila kineska vlada, biće pokrenut u nedelju, saopštila je ove nedelje kineska novinska agencija Sinhua.

Kineska vlada će dozvoliti slobodnu razmenu juana na probnoj bazi, i testiranje kamatnih stopa koje određuje tržište i prekograničnog korišćenja juana u toj zoni, navedeno je u saopštenju Državnog saveta Kine.

Ograničenja za strane investicije će biti ublažena, jer će propisi za poslovanje stranih firmi biti "privremeno prilagođeni" u toj zoni na period od tri godine.

"Pokretanje pilot projekta u maloj i ograničenoj zoni je politički mudar potez, jer time kineske vlasti nastoje da smanje potencijalne rizike", izjavili su ekonomisti ANZ banke, dodajući da će sposobnost kontrole kretanja kapitala biti najveći izazov za FTZ.

Ova zona slobodne trgovine će objediniti četiri postojeće trgovinske zone u Šangaju, i protezaće se na skoro 29 kvadratnih kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: