Španci danas čekaju nove "rezove"

Španska vlada danas treba da odobri nacrt budžeta za 2014. koji predviđa mere štednje uprkos predstojećem izlasku španske privrede iz recesije

Svet

Izvor: B92

Petak, 27.09.2013.

12:44

Default images

U nacrtu o budžetu za narednu godinu predvidja se novo zamrzavanje plata zaposlenih u javnom sektoru kao i izmena u obračunavanju penzija, što neće biti uskladjivano sa inflacijom.

"Novi budžet biće još rigorozniji od prethodnih, i izgleda da će biti brat blizanac budžeta za ovu godinu", navodi španski list Sinko Dias.

Još od pucanja balona na tržištu nekretnina 2008, Španija je morala da bude podvrgnuta merama štednje, kako bi podmirila državne račune i povratila poverenje na tržištima i evropskih partnera.

Četvrta ekonomija evrozone najavila je 2012. program štednje koji bi trebalo da dostigne vrednost od 150 milijardi evra do 2014, putem drastičnih budžetskih rezova, pre svega u zdravstvu i školstvu, što je izvor socijalnog nezadovoljstva u okolnostima rekordne stope nezaposlenosti od 26,3 odsto.

Međutim, odnedavno situacija se menja na bolje, recesija, koja traje već dve godine, trebalo bi da bude okončana u trećem tromesečju jer vlada poredviđa rast u trećem kvartalu od 0,1 do 0,2 odsto.

Vlada je takođe povisila prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu sa 0,5 na 0,7 odsto.

Ali uprkos poboljšanju, mere štednje se moraju i dalje sprovoditi s obzirom na preuzete obaveze o smanjenju javnog deficita na 6,5 BDP ove godine i na 5,8 odsto u 2014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: