Banka Španije vidi kraj recesije

Španska dvogodišnja teška recesija je, prema proceni centralne banke u Madridu, pri kraju, a banka početak privrednog oporavka vidi već u tekućem kvartalu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 26.09.2013.

16:23

Default images

Ekonomska kriza, koja je dovela do rasta nezaposlenosti na 26,26 odsto, popušta od početka godine, navela je Banka Španije u mesečnom izveštaju, a prenela agencija Frans pres.

"Dostupni podaci, koji još nisu kompletni, ukazuju na stabilizaciju, a možda čak i blagi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u tri meseca zaključno sa septembrom", navela je banka.

Tempo pada aktivnosti u brojnim sektorima španske privrede je usporio, dodaje banka, ukazujući na rast poverenja u domaćinstvima i maloprodaji, kao i povratak rastu u prerađivačkom sektoru. Nezaposlenost je takođe u padu, ali se on odvija sporijim tempom.

Španski premijer Marijano Rahoj rekao je ove nedelje da vlada u Madridu, u okviru budžeta za iduću godinu, planira da podigne prognozu privrednog rasta za 2014. na 0,7 sa 0,5 odsto. Rahoj je za Volstrit žurnal izjavio da u trećem kvartalu očekuje rast BDP-a od 0,1 do 0,2 odsto.

"Španija je izašla iz recesije, ali nije iz krize. Sada je glavni zadatak ostvariti snažan oporavak koji bi omogućio povećanje zaposlenosti", rekao je premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: