Specijalni budžet za evrozonu?

Visoki zvaničnik Evropske centralne banke (ECB), Jerg Asmusen, predložio je formiranje specijalnog budžeta za zemlje evrozone.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.09.2013.

16:06

Default images

Ovaj budžet bi, prema njegovim rečima, pomogao krizom pogođenim članicama da finansiraju reforme koje su neophodne kako bi dovele u red svoje ekonomije, prenosi Frans pres.

Oživljavajući ovu ideju, koju je prvi put u decembru prošle godine predstavio predsednik EU Herman Van Rompej, Asmusen je rekao da bi između 15-20 milijardi evra moglo biti ostavljeno po strani, zarad ublažavanja finansijskog tereta pojedinih bolnih reformi.

"U zamenu za to, mogli bi postojati obavezujući ugovorni sporazumi koji bi utvrđivali koje reforme zemlja mora sprovesti u određenom vremenskom roku. Zemlje članice bi najpre uplaćivale sredstva u taj fond, ali gledano na duži rok, morali bismo da razmislimo o drugim načinima na koji bismo ga finansirali", rekao je Asmusen na konferenciji u Berlinu, i pozvao zemlje članice da razmisle o formiranju parlamenta evrozone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: