Gradi se najveća solarna elektrana

Francuska kompanija Total i švajcarska kompanija Salvador izgradiće najveću elektranu u svetu, prenose mediji.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.09.2013.

15:02

Default images

Francuska naftna kompanija Total objavila je da će zajedno sa švajcarskom kompanijom Etrion Korporasion realizovati projekat "Salvador" koji podrazumeva izgradnju najveće solarne elektrane u svetu, u regionu Atakama, u Čileu.

Kako prenosi francuski list Kapital, ova fotonaponska elektrana zauzimaće površinu od 133 hektara, a godišnja proizvodnja biće oko 200 gigavat-sati.

Što se vlasničke strukture tiče, švajcarski Etrion, specijalizovan upravo za solarnu energiju, imaće 70 odsto udela u kapitalu, Total 20 odsto, a 10 odsto čileanska firma Solventus Enerhias Renovables (Solventus Energias Renovables).

Troškovi projekta procenjeni su na oko 200 miliona dolara.

U saopštenju se navodi da projekat "Salvador" predstavlja važnu etapu u eksploataciji solarne energije u svetu i da će potvrditi da sunčeva energija predstavlja održivi izvor energije u Čileu, s obzirom na broj sunčanih dana, kao i isplativost njene eksploatacije, imajući u vidu visoku cenu električne energije u toj zemlji.

Radovi na izgradnji ove elektrane trebalo bi da počnu u toku četvrtog kvartala tekuće godine, a početak eksploatacije planiran je za prvo tromesečje 2015.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: