"Francuski budžet ogledalo opreza"

Francuski budžet za 2014. godinu je ogledalo odgovornosti i opreza, izjavio je evropski komesar za ekonomske poslove, Oli Ren.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.09.2013.

14:38

Default images

Ren je pozvao Francusku da nastavi sa reformama.

Francuska je juče obećala ogromne rezove u javnoj potrošnji, zarad obuzdavanja prekomernog deficita, a francuski ministar finansija Pjer Moskovisi je doputovao u Brisel kako bi nacrt budžeta za 2014. predstavio Evropskoj komisiji, koja je dosta kritična po pitanju na koji zvanični Pariz vodi svoju ekonomiju.

"Zacrtani cilj privrednog rasta Francuske, koja je suočena sa rastućim nivoom javnog duga, nešto je iznad našeg, ali izgleda uverljivo", izjavio je Ren na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Moskovisijem.

Ren je, međutim, ukazao da nacrt budžeta za 2014. godinu predviđa dovođenje javnog deficita na 4,1 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), što je iznad dogovorenog cilja od 3,9 odsto, kao i da će Komisija, kada u novembru bude procenjivala ekonomsko stanje Francuske, doneti svoj sud na osnovu strukturnih reformi koje ta zemlja preduzima kako bi se izborila sa prekomernom potrošnjom.

S ciljem ublažavanja kritika koje dolaze iz Brisela, oko 80 odsto fiskalne štednje će iduće godine biti ostvareno rezanjem javne potrošnje, a 20 odsto rastom poreza, saopštila je juče vlada u Parizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: