SAD u oktobru ostaju bez novca?

Vlada SAD upozorava da neće biti u stanju da posle 17. oktobra normalno izmiruje svoje obaveze s obzirom na postojeću gornju granicu javnog duga.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.09.2013.

17:41

Default images

Američki ministar finansija Džejkob Lu je, u obraćanju Kongresu, rekao da će nakon višemesečnog "žongliranja sa potrošnjom, zarad ispunjenja vladinih obaveza bez dodatnog zaduživanja, ove vanredne mere do tog datuma biti iscrpljene", što će ostaviti ministarstvo finansija sa samo 30 milijardi dolara u gotovini, prenosi Frans pres.

"Ovaj iznos će biti daleko manji od neto rashoda u određenim danima, koji bi mogli dostići čak 60 milijardi dolara. Ako nemamo dovoljno novca u rukama, biće nemoguće da SAD ispune sve svoje obaveze, prvi put u istoriji", dodao je on.

On je pozvao Predstavnički dom da poveća zakonsku gornju granicu javnog duga, koja je u maju određena na 16.700 milijardi dolara.

"Podizanje granice zaduživanja ne povećava vladinu potrošnju, već samo omogućava trezoru da plati rashode koje je Kongres već odobrio", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: