Stros Kan voli i Luksemburg

Bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros Kan imenovan je za predsednika upravnog odbora luksemburške finansijske kompanije Anatevka.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 25.09.2013.

13:32

Default images

Anatevka se kotira na berzi u Parizu.

Kada bude preuzeo dužnost, kompanija koju je 1994. osnovao finansijer Tijeri Lejn biće preimenovana u Lejn, Stros-Kan i partneri, ili LSK, navodi se u saopštenju.

Kompanija koja radi po principu anglosaksonskih investicionih banaka baviće se upravljanjem novcem, rizičnim kapitalom, osiguranjem i finansijskim posredovanjem.

Stros-Kan zvanično će postati predsednik upravnog odbora kompanije LSK 18. oktobra na generalnoj skupštini, navodi se u saopštenju.

Firma će se baviti savetovanjem država, kompanija i preduzetnika o međunarodnom strateškom razvoju, finansijama, restrukturiranju duga, kupovini i zatvaranju kompanija, navela je ova grupa koja ima oko sto saradnika u šest zemalja (Luksemburg, Belgija, Monako, Izrael, Švajcarska i Rumunija).

Stros-Kan je sredinom ovog meseca potvrdio da je prihvatio da bude savetnik Vlade Srbije i rekao da će prva tri meseca raditi besplatno.

Stros-Kan, koji je bio potencijalni kandidat socijalista za predsednika Francuske, 2011. godine podneo je ostavku na mesto šefa MMF-a pošto ga je sobarica u njujorškom hotelu optužila za pokušaj silovanja. On je kasnije oslobođen tih optužbi.

Francuski tužioci su pre nekoliko dana saopštili da će Stros-Kan biti izveden pred sud po optužbama za podvođenje, zbog učešća u navodnom krugu prostitucije u hotelu u Lilu.

On je imenovan u julu za člana nadzornog odbora dve finansijske institucije koje su u većinskom vlasništvu Rusije - Ruski fond za direktne investicije (RDIF) i Ruska banka za razvoj regiona (BRDR) koju kontroliše naftna kompanija Rosnjeft.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: