Fijat dao dokaz da ostaje u Italiji

Italijanska grupa Fijat će uložiti skoro milijardu evra u Torinu u fabriku Mirafiori gde će proizvoditi model "Maserati 4x4".

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 04.09.2013.

18:44

Default images

Kompanija je saopštila ovo na sastanku s predstavnicima sindikata koji strahuju da će se ta firma povući iz Italije.

Sindikati koji su u sukobu sa upravom Fijata, prihvatili su kolektivni ugovor o radu, "priznajući da je to nužan preduslov za nastavak angažoavanja Fijata u Italiji", piše u zajedničkom saopštenju firme i sindikata.

Šef Fijata Serđo Markione je izjavio da će preduzeće "odmah pokrenuti plan ulaganja potrebnih za produktivno zapošljavanje i za budućnost fabrike Mirafijori", navodi se u saopštenju.

Generalni sekretar sindikata UIL, Luiđii Andeleti je rekao da se time omogućava proizvodnja "Maseratija 4x4" u Mirafijoriju za šta bi priprema trebalo da počne u narednih nekoliko nedelja.

Potrebna je promena proizvodne linije u fabrici, rekao je on ukazavši da očekuje da proizvodnja "maseratija" počne 2014. godine, do kada će zaposleni biti na prinudnom godišnjhem odmoru iz tehničkih razloga.

Po drugom sindikalnom funkcioneru, iz organizacija Fim-CISL, Đuzepeu Farini, investicija Fiata u Mirafijori je "dobra vest za radnike Fiata i italijanske industrije... jer otvara budućnost i daje nadu".

Fiat, najveći privatni poslodavac u Italiji, pod sumnjom je medija i sindikata da želi da napusti svoje sedište u Torinu, i sasvim ode u Detroit, čim završi spajanje sa svojim američkim partnerom, "Krajslerom".

Problemi su oživeli ove nedelje, kada je Fijat objavio da je, posle odluke Ustavnog suda Italije, prihvatio da ponovo sarađuje sa sindikatom Fiom-CGIL u promeni kolektivnog ugovora.

"Pravna sigurnost u toliko osetljivoj oblasti kakva je učešće sindikata, bespogovoran je uslov i za kontinuitet industrijskog angažovanja Fijata u Italiji", saopštio je sud.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: