Zapad ponovo preuzima tron

Glavni podsticaj tekućoj ekspanziji svetske ekonomije daju najrazvijenije zapadne zemlje, a ne države sa brzo rastućim privredama, tvrdi Volstrit žurnal.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 17.08.2013.

09:31

Default images

List američke poslove elite navodi, pozivajući se na analizu investicione kompanije Bridžvoter asosiješens LP, da će u procenjenoj vrednosti rasta svetske privrede tokom 2013. godine od 2,4 biliona dolara, oko 60 odsto osigurati industrijski najrazvijenije zemlje.

Takva promena u stvaranju globalnog BDP-a, koji se u ovoj godini procenjuje na oko 74 biliona dolara, dešava se prvi put posle 2007. godine, kada su se pojavili prvi ozbiljni znaci svetske finansijske krize koja je svom silinom izbila krajem leta 2008.

Prema oceni eksperata kompanije Bridžvoter, navedena promena može bitno uticati i na kretanje svetskog kapitala, a takođe podstaći kompanije da ponovo razmotre svoje poslovne poduhvate u Kini, Indiji, Rusiji i drugim brzo rastućim ekonomijama.

Kao glavni razlog ponovnog jačanja ekonomske moći najzravijenijih zemalja, VSJ navodi obnovu rasta japanske privrede koja je u prethodnom periodu dugo bila u fazi stagnacije ili pada.

U drugom kvartalu ove godne japanski bruto domaći proizvod je, naime, uvećan solidnih 2,6 odsto, računato prema godišnjoj osnovi. To je, doduše, lošije u odnosu na ekspanziju od 3,8 procenata zabeleženu u prvom tromesečju, ali je ipak "dobro postignuće", posebno ako se ima u vidu prethodni period duge stagnacije.

Ekonomija SAD je ove godine takođe u usponu, koji je sada nešto niži od dva odsto prema godišnjoj osnovi, dok se evropska privreda, imajući u vidu najnovije prognoze, proteklog tromesečja blago oporavila posle dužeg recesivnog perioda.

Istovremeno je ekspanzija u velikim i ranije brzo rastućim privredama Brazila, Rusije, Indije i Kine bila niža nego prethodnih godina.

VSJ ipak naglašava da je stopa privrednog rasta u Kini i Indiji, naprimer, još uvek osetno veća nego u SAD, Japanu i drugim vodećim zapadnim ekonomijama.

Predviđeni rast kineske privrede u ovoj godini od 7,5 odsto je, međutim, najmanji od 1990. godine, ali je ipak osetno veći ako se uporedi sa očekivanom privrednom ekspanzijom u SAD koja neće premašiti, u toku cele 2013., dva procenta.

Stopa privrednog rasta u Indiji je ove godine opala na manje od šest odsto, a Rusija i Brazil su suočeni sa minimalnom ekspanzijom ili čak ekonomskom stagnacijom.

Eksperti predviđaju da neke manje, ali takođe brzo rastuće privrede, u zemljama jugoistočne Azije i Južne Amerike, ove godine mogu imati veoma dobar ekonomski rast, iako ne tako snažan kao ranije.

Prema oceni američkih analitičara, zemlje sa brzo rastućim privredama imaju sada otežan pristup stranim kreditima, a sve veći problem za takve ekonomije postaje i znatno niža tražnja na tržištu SAD koje je u doba prosperiteta bilo glavni motor globalnog rasta. Foto: Image courtesy of Ambro / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: