Završena decenija jeftinog pirinča

Decenije jeftinog pirinča tokom kojih je tehnološki napredak obarao cene osnovne namirnice u Aziji su završene,

Svet

Izvor: Beta, AP

Četvrtak, 15.08.2013.

09:25

Default images

I to može biti dobra vest za poljoprivrednike, kaže britanski institut za proučavanje razvoja.

Dok rastuća cena pirinča pogadja siromašne potrošače u gradovima, posebno u delovima Afrike koja pirinač uvozi iz Azije, rast zarade može pomoći azijskim poljoprivrednicima da se izvuku iz siromaštva.

"Milioni poljoprivrednika očekuju dobit od rasta prihoda, uz potencijalno smanjivanje svog siromaštva. Ali mnoge siromašne porodice će skuplje plaćati hranu, dok će zemlje Afrike imati veće rashode za uvoz hrane", rekao je Kevin Votkins (Kevin Watkins), direktor londonskog Instituta za medjunarodni razvoj (Overseas Development Institute).

U danas objavljenom izveštaju, Institut kaže da je cena pirinča opadala od početka 1970-ih godina do neposredno posle 2000. godine zbog poboljšanja upotrebe semena, djubriva i navodnjavanja. Cene su počele da rastu 2002, i bile su na vrhuncu tokom svetske krize hrane 2007-08, kada se cena pirinča utrostručila.

Početkom 2013, cena jedne tone pirinča je dostigla 550 dolara što je dvostruko više nego 2000. godine.

Izveštaj povećanje cene pripisuje povećanju troškova proizvodnje: veće su plate radnika, skuplje gorivo i djubrivo, a pripisuje ga i rastu zaliha pirinča u Kini, Indiji, Tajlandu i drugim zemljama.

Količina zaliha pirinča u svetu je sa 75 miliona tona u periodu 2006-07, porasla na 105 miliona tona 2011-12, procenjuje Ministarstvo poljoprivrede SAD.

Indija je radikalno ograničavala izvoz pirinča od kraja 2007. do 2011, a program Tajlanda za otkup pirinča od poljoprivrednika je preusmerio tu žitaricu iz izvoza u javna skladišta. Kina je u poslednje dve godine znatno povećala uvoz od vodećeg izvoznika, Vijetnama.

Po podacima Instituta, 2008. godine je oko 1,3 milijarde siromašnih u Aziji živelo od rada u selu. Ali, u delovima tog kontinenta počinje da se pojavljuje manjak radne snage jer su urbanizacija i rast preradjivačke industrije, posebno u Kini, povukli ljude s njiva.

Plate poljoprivrednih radnika u Indiji su u poslednjih pet godina porasle za trećinu, piše Institut.

Dok cena pirinča u Aziji raste, delovi Latinske Amerike i Afrike mogu dobro zaraditi od proizvodnje i za domaću potrošnju, i za izvoz. Vlažna priobalna oblast Zapadne Afrike ima veliki potencijal za proizvodnju pirinča, navodi se u izveštaju londonskog Instituta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: