Nemci o dolasku Stros Kana u Srbiju

Štampa u Nemačkoj prenosi da je vlada u Srbiji ipak odlučila da angažuje bivšeg šefa MMF, Stros-Kana, kao savetnika u oblasti finansija, piše Dojče vele.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 11.08.2013.

13:16

Default images

"Srbiji ekonomski ne ide dobro. Sada bi bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Dominik Stros-Kan, trebalo vladi Srbije da pokaže put koji bi zemlju izveo iz privredne krize", piše Berliner cajtung, pozivajući se na pisanje Blica. a pomogne u pronalaženju rešenja za izlazak iz krize.

List podseća da je vlada Srbije prethodno najavila da će se potruditi da pridobije strane saradnike, jer navodno u zemlji nema odgovarajućih stručnjaka.

U tekstu pod naslovom "Francuska posrnula politička zvezda bi trebalo da spasi Srbiju", Zeksiše cajtung se takođe osvrće na najavu da bi Stros-Kan trebalo Beogradu da pomogne u pronalaženju rešenja za izlazak iz krize.

Dačić argumentuje: kad mogu sportisti, mogu i političari "Vladi su potrebni samo 'najbolji kadrovi', objavio je premijer Ivica Dačić: 'Ako stranci mogu da igraju u našim sportskim klubovima, zašto onda ne mogu biti i u vladi?' - upitao je Ivica Dačić. Međutim, na političkom parketu se pri angažovanju stranih 'spasitelja' pojavljuju pravne i finansijske granice. Ipak, savetnici se plaćaju, kao i svuda u svetu, prema slobodno dogovorenm honoraru, nezavisno od njihove nacionalnosti", piše Zeksiše cajtung.

List međutim prenosi i da bi došlo do problema ukoliko ovaj "politički doseljenik" zaista bude radio za vladu Srbije, jer prema tamošnjem zakonu o državnim službenicima, samo punoletni državljani Srbije mogu da stupe u državnu službu.

"No, kao i u sportu, i u srpskoj politici su blic-državljanstva posve moguća. Ukoliko eksperiment s 'uvoznim ministrom' krene naopako, ostaje stara srpska uteha o žrtvenom jarcu - da su za sopstvene probleme u krajnjem slučaju uvek stranci krivi", navodi Zeksiše cajtung.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: