Etihad kupuje i Jat i Džet

Etihad bi trebalo da u četvrtak potpiše ugovor o strateškom partnerstvu sa (uskoro bivšim) Jatom, a u međuvremenu kupio je udeo u indijskom "Džet ervejzu".

Svet

Izvor: B92

Utorak, 30.07.2013.

09:07

Default images

Indijski Odbor za promociju stranih investicija uslovno je juče odobrio dogovor vredan 379 miliona dolara kojim bi 24 odsto akcija kompanije Džet ervejz bilo prodato aviokompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

To bi bila prva strana investicija u indijskoj avioindustriji pošto su prošle godine ublažena ograničenja sklapanja dogovora u tom sektoru.

Džet ervejz mora da dobije i odobrenje vlade za sve promene dogovora akcionara i Etihada, a prema odluci Odbora svaka arbitraža će se rešavati po indijskim zakonima, prenela je indijska novinska agencija PTI.

Etihad je smanjio broj svojih direktora u odboru Džet ervejza s tri na dva, čime je indijskoj aviokomapniji ostavio efektivnu kontrolu.

Džet ervejz, osnovan 1993, jedna je od najvećih domaćih aviokompanija u Indiji i drugi po veličini međunarodni avioprevoznik, posle državne kompanije Er Indija.

Prihode od realizacije dogovora s Etihadom verovatno će uložiti u proširivanje svoje flote od 100 aviona.

U Indiji sa 1,2 milijardi stanovnika, godišnje ima 160 miliona avionskih putnika, domaćih i stranih. Australijski Centar za avijaciju predviđa da će se taj broj utrostručiti do 2020. godine.

Indija je od prošle godine dozvolila da strano vlasništvo u aviokompanijama može da bude do 49 odsto, u okviru reformi u cilju oživljavanja ekonomije.

Etihad, osnovan 2003. godine, nastoji da sklopi partnerstva s aviokompanijama širom sveta boreći se s konkurentima Katar ervejz i Emirejts, sa sedištem u Dubaiju.

Podsetimo, za dva dana se očekuje da "Jat" ode u istoriju, a da nakon potpisivanja ugovora Srbija dobije novu kompaniju pod nazivom "Er Srbija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: