Ozborn:Poreske olakšice za škriljce

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn najavio je poreske olakšice u cilju stvaranja najliberalnijeg režima na svetu za vađenje gasa iz škriljaca.

Svet

Izvor: B92

Petak, 19.07.2013.

16:33

Default images

Ozborn je predstavio planove za smanjenje poreza na profit sa 62 na 30 odsto, u sklopu nastojanja da ohrabri istraživanje i vađenje gasa iz škriljaca, prenosi Frans pres.

Ozborn veruje da će kontroverzna metoda "hidrauličnog lomljenja" povećati energetsku bezbednost Britanije, otvoriti na hiljade novih radnih mesta i povećati prihode od poreza.

Iskustvo SAD, koje prolaze kroz bum u vađenju škriljaca, govori da je moguće smanjiti uvoz energenata - koji je dostigao rekordan nivo u Britaniji - i umanjiti račune domaćinstava, navedeno je u saopštenju brintaskog ministarstva finansija.

"Gas iz škriljaca je resurs sa velikim potencijalom i koji može doprineti širenju britanskog energetskog miksa. Želimo da stvorimo prave uslove za industriju kako bismo mogli da istražujemo i oslobodimo potencijale za stvaranje na hiljade radnih mesta", izjavio je Ozborn.

Tehnologija "hidrauličnog lomljenja" podrazumeva ubrizgavanje vode, peska i hemikalija pod visokim pritiskom kako bi se otvorio škriljac i oslobodio gas. Kriticari kažu da bi upotreba te tehnologije mogla da poveća seizmičke rizike i zagadi vodu za piće.

Za razliku od Ozborna, predsednik Francuske Fransoa Oland isključio je mogućnost da tokom njegovog mandata bude dopušteno eksploatisanje uljnih škriljaca. Opširnije čitajte u našoj posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: