Belorusija pomaže srpskoj privredi

Ministar Milan Bačević zatražio je podršku Razvojne banke Belorusije za kreditiranje srpskih proizvođača.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 17.07.2013.

16:34

Default images

Beloruski zvaničnici su se založili za iznalaženje zajedničkih izvozno orijentisanih projekata.

Bačević se, drugog dana posete Belorusiji, u razgovoru sa zamenikom premijera Belorusije Vladimirom Semaškom, zaduženim za industriju, energetiku i nauku, založio za podsticanje beloruskih privrednika da osnivaju zajedničke kompanije sa srpskim u oblasti industrije, saopšteno je iz Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.

Zamenik beloruskog premijera je najavio snažnu finansijsku, tehničku i svaku drugu pomoć za razvoj srpske privrede i iznalaženje zajedničkih eksportnih projekata, u skladu sa izvoznom orijentacijom Belorusije, koja 60 odsto proizvodnje plasira na tržišta drugih zemalja, navodi se u saopštenju.

Ministar ekonomije Belorusije, Valentin Čekanov, koji je predsednik Međuvladinog mešovitog komiteta, posebno se interesovao za Železaru Smederevo i najavio korake u pravcu pronalaženja kupca ili strateškog partnera.

Na tom sastanku je obostrano izražena volja za inteziviranje privredne saradnje i ocenjeno da današnji nivo spoljno-trgovinske razmene Srbije i Belorusije, od 170 miliona dolara, može višestruko da se poveća.

Zbog toga je dogovoreno inteziviranje kontakata dva ministra, sa ciljem pronalaženja zajedničkih ekonomskih interesa dve zemlje.

Bačević je, u razgovoru sa resornim kolegom, ministrom Vladimirom Calkom, dogovorio saradnju dveju zemalja u oblasti geoloških istraživanja, koja će biti precizirana Protokolom o namerama, a zatim definisana međudržavnim sporazumom.

Ministar rudarstva Srbije upoznao je sagovornika sa velikim naučnim potencijalima Geološkog zavoda Srbije, Univerziteta i drugih srpskih instituta u oblasti geoloških istraživanja, koja prethode svim poslovima u oblasti rudarstva

Bačević je takođe obišao proizvodni kompleks kompanije "Belaz" i razgovarao sa menadžmentom o mogućnostima uspostavljanja saradnje, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: