Barkliz opet muti, sada sa strujom

Američke vlasti kaznile su britansku banku Barkliz sa 453 miliona dolara zbog navodnog učešća u nameštanju cena električne energije na tržištima na zapadu SAD.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.07.2013.

10:21

Default images

Navode banka negira.

Americka Federalna regulatorna komisija za električnu energiju (FERC) naložila je "Barklizu" da plati kaznu od 453 miliona dolara zbog pokušaja manipulisanja cenama struje u Kaliforniji i na drugim tržištima od kraja 2006. do 2008, prenosi agencija Frans pres.

FERC navodi da su četiri trgovca britanske banke manipulisala indeksom cena u korist "Barkliza".

"S obzirom na težinu prekršaja i nezainteresovanost Barkliza i njegovih trgovaca da isprave grešku, FERC je naložio banci da plati kaznu", navodi komisija. Četiri trgovca takođe treba da plate individualne kazne ukupne vrednosti 15 miliona dolara, u roku od 30 dana.

"Barkliz" je rekao da je razočaran potezima FERC-a i tvrdi da su kazne i optužbe neosnovane.

"Verujemo da je naše poslovanje potpuno legitimno i u skladu sa zakonima. U potpunosti smo sarađivali sa FERC-om tokom istrage u vezi sa trgovanjem od pre nekoliko godina i nameravamo istrajno da se branimo od optužbi", navodi banka.

Američke vlasti istražuju učešće velikih banaka u nameštanju cena na energetskom tržištu, a Dojče banka je ove godine zbog navodnog učešća u manipulaciji cenama u Kaliforniji 2010. kažnjena sa 1,7 miliona dolara.

"Barkliz" je prošle godine zbog pokušaja manipulisanja međubankarskim kamatnim stopama Libor i Euribor od 2005. do 2009. kažnjen sa 470 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: