SAD: Benzin podstakao inflaciju

Potrošačke cene u SAD porasle su u junu više od očekivanja, usled velikog poskupljenja benzina na pumpama, pokazuju danas objavljeni podaci vlade.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 16.07.2013.

20:59

Default images

U saopštenju američkog ministarstva rada se navodi da je indeks potrošačkih cena (IPC) u junu porastao za 0,5 odsto u odnosu na majski rast od 0,1 odsto, dok je osnovna inflacija (ako se izuzmu cene energenata i hrane) porasla za 0,2 odsto, istim tempom kao u maju, prenosi Frans pres.

Na godišnjem nivou, potrošačke cene su u junu porasle za 1,8 odsto, što je više u odnosu na majski rast od 1,4 odsto, dok je osnovna inflacija skočila za 1,6 odsto na godišnjem nivou, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Najnoviji podaci pokazuju da je inflacija i dalje znatno ispod zacrtanog cilja Fed-a od dva odsto.

Junsko povećanje cena benzina od 6,3 odsto čini oko dve trećine rasta inflacije, cena struje je porasla za 3,4 odsto, a cena hrane za 0,2 odsto, posle majskog pada od 0,1 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: