Dolar nagriza nevidljiva gljivica

Vodeću svetsku rezervnu valutu, američki dolar, razgrađuje nevidljiva gljivica.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 06.07.2013.

11:35

Default images

Ova tvrdnja je objavljena u zvaničnom glasilu beloruskog parlamenta - Narodna gazeta.

List upozorava gradjane da svoju uštedjevinu ne drže u dolarima, jer navodno mogu iskrsnuti problemi ukoliko požele da zamene oštećene novčanice u menjačnicama.

Isto glasilo piše da se prilikom štampanja domaće valute - rublje - popularno nazvane "zajčik", kao i evra, koristi druga tehnologija izrade pa ne postoji opasnost da te novčane jednice dobiju "gljivično oboljenje", prenosi Radio Glas Rusije.

Narodna banka Belorusije inače strogo kontroliše kurs domaće valute koja je poslednji put oštro devarvirala prema dolaru, za više od 50 odsto, pre dve godine, dostigavši na medjubankarskom tržištu nivo od bezmalo devet hiljada za "zelenu" valutu.

Belorusija je nakon toga bila prinudjena, u cilju stabilizacije domaćeg deviznog tržišta i kompletnog finansijskog sistema, da zatraži kredit od MMF, u vrednosti tri milijarde dolara, a kasnije da uzme i obiman zajam od Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: