Šta je uzdrmalo mirni Luksemburg?

Evropska unija i dalje u svojim redovima toleriše "poreske rajeve”, koji najbogatijima služe za izbegavanje plaćanja poreza u matičnim zemljama.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 27.06.2013.

16:44

Default images

Nije lako naći sako sa etiketom "Dolče i Gabana” u Luksemburgu. Još teže je pronaći luksuzni butik, na kojem su zlatnim slovima ispisana imena ovog kreatorskog dueta, a kojih u jedinom nadvojvodstvu u Evropi i te kako ima.

Štaviše, nemoguće je, jer se umesto šljaštećeg luksuza skoro neprimetno proizvodi ove modne marke kriju u autlet prodavnici belgijskog lanca luksuzne robe "Smets”.

Međutim, ako obični Luksemburžani možda i ne znaju da je "Dolče i Gabana” i u njihovoj državi, poreske vlasti nadvojvodstva to sigurno znaju, ali pod malo drugačijim imenom –Gado. Upravo ovo je ime kompanije koju je italijanski dvojac osnovao u Luksemburgu, i preko koje je, kako glasi prvostepena presuda italijanskog suda, sakrio oko neverovatnih milijardu evra neoporezovanog novca, odnosno izbegao da plati oko 400 miliona evra poreza Italiji.
Foto: Beta/AP
Ukoliko nedavno doneta presuda bude potvrđena, kreatori Domeniko Dolče i Stefano Gabana će platiti svaki po pola miliona evra kazne i provešće 20 meseci u zatvoru. Međutim, priča o ovim kreatorima nije samo zanimljiva za žutu štampu, budući da presuda italijanskog suda zapravo otkriva ono što Evropa odavno zna – Evropska unija i dalje u svojim redovima toleriše "poreske rajeve”, koji najbogatijima služe za izbegavanje plaćanja poreza u matičnim zemljama.

Motivacija dva kreatora je bila ne tako mala, budući da je porez na korporativni profit u Luksemburgu samo četiri odsto, dok je u Italiji vrtoglavih 45 odsto.

Dok advokati kreatora najavljuju žalbu a kreatore očekuje nova saslušanja u februaru baš u vreme Milanske nedelje mode, u Luksemburgu se niko nije mnogo potresao povodom ovog procesa, iako je ova tiha i uredna država, koja ima pola miliona stanovnika, sve više u žiži interesovanja.

To interesovanje je pre svega uslovljeno ekonomskom krizom u evrozoni, zbog koje države pokušavaju da uspešnije "love” one koji izbegavaju plaćanje poreza tako što neoporezovani novac prebacuju na račune u poslednjim poreskim rajevima u EU – Luksemburgu i Austriji.

Iako je premijer Žan-Klod Junker najavio da je Luksemburg spreman da se angažuje na tome da od 2015. dođe do automatske razmene informacija o bankarskim računima sa ostalim članicama EU, zasad nema masovnog bega klijenata sa novcem. Prema mišljenju Žaka Petersa, čelnika panevropske bankarske grupacije KBL čije je sedište u Luksemburgu, ipak se očekuju neke promene.

"Jasna posledica će biti proces takozvane onšorizacije, koji podrazumeva da ofšor klijenti u Luksemburgu odlučuju da vrate svoje bogatstvo u zemlju koja ima je geografski najbliža. To je neosporiva činjenica. Ali je takođe neosporivo da su to klijenti iz nižeg nivoa u bankarskoj piramidi”, objašnjava Peters.

On ističe da je istraživanje konsultantske kuće "Prajsvoterhaus Kupers” pokazalo da osamdeset odsto privatnih klijenata u bankama Luksemburga imaju račune na kojima je manje od milion evra, a često i znatno ispod te sume.

"Zbog toga je jasan izazov za privatne banke u Luksemburgu: da dok pomažu aktuelnim klijentima pri ’onšorizaciji’, da se potrude da što više njih zadrže, ali i da privuku što više klijenata iz kategorije ’vrlo bogatih’ i ’ultrabogatih’”, smatra ovaj bankar, koji veruje da će finansijski sektor u Luksemburgu i dalje biti u prednosti jer klijentima nudi "koncentraciju usluga i obučenost koje ne mogu da se nađu na drugom mestu”.

Samo bankarski sektor godišnje raspolaže sa 300 milijardi evra, dok su investicioni fondovi registrovani ovde "teški” više od 2.400 milijardi evra i to Luksemburg čini najvećim centrom investicionih fondova u Evropi, a posle SAD drugim u svetu.

"Ne znam da li će nam se nešto promeniti u načinu života od 2015, ali čini mi se da će država ipak prilagoditi tako da standard građana ne padne”, kaže tridesetogodišnji Žorž Žamon, koji vodi malu softversku firmu.

Bez obzira na krizu oko njih, na svako pitanje o eventualnim promenama Luksemburžani će kao po dogovoru reći: "Želimo da ostane ovako kako je sada”.

"Sasvim je očigledno da sve te silne banke koje drže ogroman novac, pomažu svima nama da živimo mnogo bolje od drugih”, kaže Žorž i sa osmehom dodaje:

"Zato mi i dalje verujemo u opstanak našeg poreskog raja”.

Luksemburg zasad ne daje naznake da će promeniti svoj način života. A da li će zatvorskonarandžasta, zahvaljujući Dolčeu i Gabani, postati boja u modi u narednoj sezoni, zasad ih ne interesuje previše. Izvor: Politika

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: