Propao projekat gasovoda "Nabuko"

Projekat izgradnje novog gasovoda "Nabuko", koji je trebalo da omogući dopremanje gasa iz Azerbejdžana u Evropu, doživeo je propast, piše bečki "Prese".

Svet

Izvor: B92

Sreda, 26.06.2013.

11:05

Default images

Ne navodeći izvor, austrijski dnevnik tvrdi da je razlog za odustajanje od gradnje istupanje koncerna "Britiš petroleum" (BP) iz tog projekta.

Projekat gasovoda "Nabuko", u kojem je lidersku ulogu imao OMV, trebalo je, od kraja 2017. godine, da sa kaspijskog gasnog polja Šah Deniz doprema gas u Evropu.

Ovo gasno polje trebalo je da bude najvažniji izvor gasa za "Nabuko".

Konzorcijum, koji su činili BP, Statoil, Total, Lukoil, iranska naftna kompanija NIOC, turski TPAO i azerbejdžanski SOCAR očigledno su se, kako navodi "Prese", odlučili za konkurentni projekat TAP (Trans Adriatic Pipeline – Transjadranski gasovod).

Gasovod "Nabuko" je, prema planovima, trebalo da ide preko Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske do Austrije.

"Prese" procenjuje da se TAP, u kojem učestvuju i švajcarska EGL i norveški Statoil, kao i nemački E-on, nametnuo zahvaljujući nižim troškovima.

Naime, taj gasovod biće oko 500 kilometara kraći od "Nabuka" koji je trebalo da bude dug 1.300 kilometara.

TAP treba da dovodi gas u Evropu preko Grčke do Italije, a biće delimično građen i ispod mora.

"Nabuko" je ujedno i konkurentan projekat ruskom "Južnom toku" koji ide i preko Srbije.

OMV: Žalimo i okrećemo se Balkanu

OMV je izrazio žaljenje zbog odluke konzorcijuma "Šah Deniz II" o odustajanju isporuke gasa planiranom gasovodu Nabuko, i najavio da se okreće mogućoj izgradnji gasovoda na Balkanu.

Generalni direktor OMV-a Gerhard Rois rekao je, na konferenciji za štampu povodom vesti o odustajanju od projekta Nabuko, da ne isključuje mogućnost izgradnje posebnog gasovoda na Balkanu za isporuke gasa iz sopstvenog, kako se nada, velikog nalazišta na Crnom moru.

Prema njegovim rečima, odustajanjem od projekta Nabuko nisu izgubljeni troškovi planiranja od 50 miliona evra, jer planovi mogu biti korišćeni i za sopstveni gasovod u slučaju potrebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: