Mere Italije za oporavak privrede

Italijanski kabinet usvojio je hitne mere za podsticanje rasta i ublažavanje posledica štednje, prenosi business.hr.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2013.

12:33

Default images

Mere vlade Enrika Lete uključuju niže račune, jednostavnije procedure za građane, kao i pojačano kreditiranje poduzeća.

Vladina uredba usvojena proteklog vikenda predviđa izdvajanje tri milijarde evra za javne projekte u ovoj godini, od čega će nekih 600 miliona evra biti uloženo u železnicu.

Očekuje se da će mere otvoriti 30.000 novih radnih mesta samo u sektoru infrastrukture.

Među merama koje bi trebalo da ublaže pritisak mera štednje na građane, računi za struju biće smanjeni za 550 miliona evra, delom kroz smanjenje poreza.

Kako bi zaštitila vlasnike nekretnina, vlada je odlučila da se onima koji bankama duguju manje od 120.000 evra neće oduzimati nekretnina, osim ako ne poseduju više njih.

Oko 100 miliona evra predviđeno je za održavanje školskih zgrada budući da mnogima hitno treba popravka.

Uredba predviđa i mere kojima se smanjuju birokratske procedure, što se posebno odnosi na lakše dobijanje državljanstva za imigrante.

"'Popis zadataka sadrži brojne mere", kazao je na konferenciji za novinare premijer Enriko Leta, aludirajući na vladinu uredbu novih radnih mesta samo u sektoru infrastrukture.

"Mnoge od njih omogućavaju Italijanima da rade stvari nužne za ponovno pokretanje italijanske privrede", uključujući ulaganje u postrojenja i zapošljavanje novih radnika kako bi se ujedno smanjila i visoka nezaposlenost.

Parlament sada ima 60 dana da uredbu pretoči u zakon, iako mere stupaju na snagu odmah.

Premijer Leta kazao je da će vlada ove nedelje predstaviti i nove mere usmerene na olakšano zapošljavanje i suzbijanje nezaposlenosti među mladima.

Treća po veličini privreda evrozone zabeležila je u prvom ovogodišnjem tromesečju veći pad aktivnosti nego što se ranije očekivalo, za 0,6 odsto umesto ranije procenjenih 0,5 odsto.

Stopa nezaposlenosti porasla je u aprilu na 12 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: