Ove škole proizvode milijardere

Hrvatski portal business.hr objavio je listu 10 univerziteta na kojima je diplomiralo najviše milijardera.

Svet

Izvor: business.hr

Ponedeljak, 17.06.2013.

11:56

Default images

Prvi siguran korak na putu do uspešne karijere i milijardi na bankovnom računu je obrazovanje. I to ne bilo kakvo i bilo gde, piše business.hr navodeći kojih je deset univerziteta na svetu "proizvelo" najviše milijardera.

10. Kembridž je jedini univerzitet s starog kontinenta, tačnije jedini ne-američki, s tradicijom obrazovanja milijardera. Koliko se zna, na Kembridžu je diplomiralo 11 milijardera i kada se sumira njihovo bogatstvo, ono iznosi oko 48 milijardi dolara. Univerzitet postoji od 1209. godine.

9. Jejl je dao 13 milijardera i svi zajedno su za sada zaradili 77 milijardi dolara. Jejl se nalazi u američkom gradu Nju Hejven, u saveznoj državi Konektikat, i postoji od 1701. godine što ga čini trećim najstarijim univerzitetom u Americi.

8. Univerzitet Južna Kalifornija od svih američkih univerziteta ima najviše stranih studenata i do sada je obrazovao 14 milijardera (zajedno su zaradili 32 milijarde). Ovo je visoka "škola iz snova", a razlog je Los Anđeles, elitni deo Amerike. SCU ima i najbogatiju sportsku istoriju – njegovi studenti su doneli 287 olimpijskih medalja.

7. Kornel univerzitet je njujorška škola koja postoji 150 godina, obrazovala je 14 milijardera i 41 nobelovaca.

6. Masečusets institut tehnologije može se pohvaliti s 15 milijardera i njihovom imovinom u vrednosti od 114 milijardi dolara kao i s 78 svršenih studenata koji su odlikovani Nobelovom nagradom.

5. Kolumbija se ponosi s 15 miljardera i tri američka predsednika

4. Univerzitet Njujork je privatni univerzitet. Njegovi studenti se nagrađeni Nobelom, njih 36, a i zaradili su milijarde, njih 17.

3. Univerzitet Stenford je poznat po preduzetničkom duhu. Nalazi se u Kaliforniji i na njemu je diplomiralo 27 budućih milijardera.

2. Pensilvanija se ponosi s 28 milijardera i njihovim bogatstvom od 112 milijardi dolara. Bendžamin Frenklin je osnivao ovu školu davne 1740. godine.

1. Harvard je prestižan između ostalog i zbog svojih milijardera – njih 52 ovde su diplomirali i zajedno zaradili 205 milijardi dolara. U biografiji stoji i osam američkih predsednika i 75 nobelovaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: