Iznajmite gumu, na rate!

Ukoliko klijenti nisu u stanju da isplate ratu - iznajmljivači tada šalju radnike koji skidaju točkove sa automobila i za to imaju podršku zakona

Svet

Izvor: B92

Subota, 15.06.2013.

13:36

Default images

U SAD je u poslednje vreme procvetao biznis iznajmljivanja guma s mogućnošću otkupa, nalik lizingu.

Naime, Amerikanci još uvek osećaju posledice krize, pa mnogi od njih ne mogu da dobiju kredit u banci ili odu u minus kako bi kupili nove gume.

Lanci iznajmljivača guma tako građanima nude naizgled povoljne uslove za najam guma, a potom i njihov otkup. Na primer, lanac Rent-N-Roll je jednoj porodici koja nije imala novca da kupi četiri nove gume za svoj dodž karavan ponudila da naredih 18 meseci za gume plaćaju 54.60 dolara mesečno, što na kraju iznosi 982 dolara. Taj iznos je gotovo tri puta veći od cene seta guma u prodavnici, ali Don i Florence Čeri nisu imali izbora.

“Kad živite od plate do plate opcije su vam limitirane. Ove su nam gume trebale, pa makar po bilo kojoj ceni”, kazala je Florence.

Međutim, problem nastaje ako klijenti nisu u stanju da isplate mesečnu ili nedeljnu ratu - iznajmljivači tada šalju radnike koji skidaju točkove sa automobila i za to imaju podršku zakona. Ipak, biznis cveta, jer ljudi nemaju izbora.

“Nisam mogla da rizikujem gubitak posla jer nemam gume, bez obzira koliko me to koštalo”, kazala je Mišel Kolins, koja je gume za svoj automobil nakon 18 meseci plaćanja platila gotovo 3.000 dolara.

“To je mlada industrija, ali ima mnogo potencijala”, prokomentarisao je Met Siburn, predsednik lanca Rent-a-Wheel koji je osnovan 2006. godine. Njegov lanac ima 89 radnji, od toga 13 u Kaliforniji, a ima planove i za agresivno širenje na američkom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: