Gajite tarantule, zaradićete

Iako se mnogi ljudi, naročito žene i deca, užasavaju kada vide pauka, uzgoj tarantula postao je unosan biznis za čileanskog agronoma Huana Pabla Orelana.

Svet

Izvor: B92

Subota, 15.06.2013.

09:38

Default images

Naime, već nekoliko godina ljudi koji žele da imaju kućne ljubimce, a nemaju vremena za pse ili mačke, opredeljuju se za ovu egzotičnu vrstu pauka.

Jer, tarantule su tihe, zahtevaju malo prostora, hrane se jednom nedeljno i žive, ženke do 25 godina, dok mužjaci, u najboljem slučaju, žive par godina.

Na svojoj farmi u Čile Huan Pablo Orelan odgoji 30.000 tarantula godišnje koje zatim prodaje širom sveta, najviše u SAD, Aziju i Evropu.

Cena jedne tarantule sa ove farme je 25 dolara plus troškovi dostave. Međutim pojedine vrste koje uzgajaju u Brazilu i drugim zemljama Latinske Amerike dostižu cenu i do 80 dolara.

"Za mene je najlepši hobi bilo traženje paukova u brdima oko Santjaga" kaže Orelan. U Čileu postoji 11 vrsta naučno klasifikovani tarantula, međutim Pablo Orelan tvrdi da on poznaje 20 vrsta.

Kada je napunio svoju kuću paukovima, Orelan je osnovao kompaniju za uzgoj i prodaju tarantula. Firma je napredovala sa toliko uspeha da je ubrzo mogao zaposliti sve članove porodice. Poslednjih meseci na farmi Pabla Orelana rade i naučnici koji istražuju mogućnosti čileanskog pauka u borbi protiv raka.

U svetu postoji preko 800 vrsta tarantula, a jedna od najpopularnijih vrsta koje se drže kao kućni ljubimci je Čileanska ruža (Grammostola rosea).

Farma tarantula sastoji se od bezbrojnih, funkcionalanih terarijuma koji poseduju odgovarajuću temperaturu i određen nivo vlage. Svaka tarantula ima svoj terarijum jer ovi pauci moraju biti odvojeni jedni od drugih kako bi se izbegao kanibalizam.

Da bi se jedna tarantula odgojila potrebno je dve i po do tri godine rada.

Kao i u svakom unosnom biznisu, nezaobilazna priča je crno tržište. Ilegalna trgovina i šverc tarantula preko granice postao je izvor prihoda za mnoge stanovnike tropskih i subtropskih država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: