Izgubio 25 milijardi za godinu dana

Eike Batista, koji je do nedavno bio sedmi najbogatiji čovek sveta izgubio je 25 milijardi dolara za samo godinu dana.

Svet

Izvor: Bizlife

Subota, 15.06.2013.

09:19

Default images

Početkom 2012. njegovo bogatstvo procenjeno je na 30 milijardi dolara.

Danas, samo godinu kasnije, Batista je težak 9 milijardi, ispao je sa Bloomberg liste prvih 100 milijardera, a u svojoj zemlji tek je četvrti najbogatiji čovek.

San donedavno najbogatijeg Brazilca da postane i najbogatiji čovek sveta ostao je nedosanjan. Batistina vizija koja se do pre godinu dana činila ostvarivom – integrisano carstvo kompanija, transport nafte i ruda u Kinu i to iz luke koju je gradio nedaleko od Rio de Žaneira, rasplinula se.

Danas, luka koja je trebalo da bude treća po veličini u svetu, još uvek je u izgradnji i samo je jedan od mnogobrojnih projekata koji nisu dovršeni i koji nisu ispunili proizvodni cilj.

Zajedno sa padom cene nafte od 34 % od 2008. godine loša procena ekslopatacionih mogućnosti novih bušotina koštala je Batistu oko 25 milijardi dolara.

Naime, Batista je predvideo da će njegova naftna kompanija OGX ispumpavati 50,000 barela nafte dnevno do kraja 2012, dižući se na 730.000 barela dnevno do 2015, ali se pokazalo da su izvori nafte bilidaleko siromašniji nego što se nadao i kompanija sada proizvodi manje nego 17.000 barela nafte dnevno.

Tržište je reagovalo i to najvećim padom vrednosti akcija na berzi Sao Paola – vrednost akcija OGX bila je prepolovljena i za samo dva dana izgubljeno je 7,9 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

23 h

Podeli: