Nestle i Mars dogovarali cene?

Kanadske vlasti optužile su dva velika svetska proizvođača slatkiša, Nestle i Mars, da su se udružili zbog dogovaranja cena popularnih čokoladica.

Svet

Izvor: B92

Petak, 07.06.2013.

16:09

Default images

Kanadski poverenik za zaštitu tržišnog takmičenja nazvao je njihove navodne akcije "nečuvenim ponašanjem suzbijanja konkurencije koje šteti kanadskim potrošačima" i " teškim krivičnim delom".

Istraga je pokrenuta na osnovu informacija "uzbunjivača " a iznela je na svetlo dana " dokaze da su se optuženi urotili , dogovorili i aranžirali nameštanje cena čokoladnih proizvoda " , saopšteno je iz kancelarije za zaštitu tržišnog takmičenja .

Postupak je pokrenut protiv kompanija Nestle Kanada, Mars Kanada i distributivne mreže ITWAL. Optužena su i tri čelnika Nestle Kandada. Ukoliko budu osuđeni mogli bi da se suoče sa novčanom kaznom u iznosu do 10 miliona kanadskih dolara i kaznom zatvora u trajanju do pet godina.

Optužbe su se nadovezale na slične koje su bile protiv prodavača čokolade u Nemačkoj, uključujući Nestle i Mars, koje su u januaru prošle godine rezultirale višemilionskim kaznama .

Dogovor o cenama odnosio se na brendove "kit kat", "kofi krisp" (Coffee Crisp), "aero", "tviks", "sinkers", "baunti" i M&Ms. Kartel je važio na teritoriji Kanade od 2002. do 2008. godine. U saopštenju, koje prenosi Bi-bi-si (BBC), navodi se da je u dogovor umešano i kanadsko odeljenje firme Herši koje sada aktivno sarađuje u istrazi. Očekuje se da će Herši Kanada krajem juna priznati krivicu oko dogovora o cenama u zamenu za smanjenje kazne.

Nestle, Mars i ITWAL u svoju odbranu navode da su optužbe protiv njih neosnovane.

Za kršenje antimonopolskog zakona u Kanadi pravnim licima preti kazna od 25 miliona dolara, a odgovornim licima (predstavnicima rukovodstva) kazna zatvora do 14 godina zatvora. U datom slučaju, ako se optužbe potvrde, kompanije mogu biti kažnjene sa deset miliona dolara, a rukovodioci poslati u zatvor do pet godina.

U 2008. godini Nestle i Mars, zajedno sa firmama Kraft fuds i Riter optužene su za monopolski dogovor na teritoriji Nemačke. Početkom ove godine nemačke vlasti su Nestle i druge proizvođače konditorskih proizvoda kaznile ukupnom kaznom od 79,5 milona dolara. Korporacija Mars je izbegla sankcije zahvaljujući saradnji u istrazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: